2018-05-21
YUM CHA呢間中式點心真係久仰大名,聽過好多人都話每碟點心雖然貴但係又好精緻,所以今日忍唔住去試下。因為怕朗豪坊個間會太多人等所以黎左尖沙咀呢間,中午時段黎到等一陣就可以入去啦。一入到去感覺完全吾似系入左一間食點心的地方,好似去左一間西式cafe甘。店內主要以粉藍卡座形式為主,燈光佳,十分適合女生拍照。坐低之後,與傳統酒樓有分別的地方,就係侍應吾會主動問你飲邊款茶,因為餐牌紙上面已經列印左比客人選擇,選擇其實都頗多,分別有紅棗紅袍,玄米綠茶,普洱,茉莉花茶等等,每款茶都系行特別路線,今次就揀左比較清淡口味的茉莉花茶,茶香雖然唔夠濃郁,但真係有淡淡既茉莉花味,個人覺得還可以。入反正題,今次選擇了小食拼盤 (皮蛋豆腐,雞絲拉皮,沙姜蔥雞),一籠八戒,舉手雞花。小食拼盤-皮蛋豆腐點心的價格的確偏貴,所以見到呢個小食拼盤一個價錢包左三樣野食,相比起就抵食得多。先黎冷盤,皮蛋豆腐,佢既賣相真係值得抵贊既,豆腐薄切,考師傅刀功。豆腐食落系好滑既,面頭加入切成碎粒既皮蛋,兩樣加埋一齊食感覺好清新好夾,不過略嫌皮蛋粒唔夠,食到尾只剩下豆腐。小食拼盤-雞絲拉皮雞絲粉皮系我既最愛所以評分會較嚴謹。粉皮
小食拼盤-皮蛋豆腐
小食拼盤-雞絲拉皮
雞絲粉皮系我既最愛所以評分會較嚴謹。粉皮質感系滿意,但靈魂人物-汁醬同雞絲青瓜絲都唔夠,所以令到整體失色。
小食拼盤-沙姜蔥雞
由於男友人十分喜愛食沙薑蔥雞,見到呢個餐牌有當然吾會放過啦。雖然呢個沙姜蔥雞份量偏小但係沙薑蔥的汁醬好足夠,雞肉肉質鮮嫩,所以整體都頗滿意。
一籠八戒
終於到左最期待既豬仔模樣點心。雖然好多間都開始陸續有呢類型點心售賣,不過都好期待。得意豬仔樣入面餡料系叉燒包,真係估佢吾到,因為一般都係流心奶黃。外表當然就一百分,入面都相當吾錯,叉燒份量十足,兩者配合相得益彰,值得encore。
舉手雞花
最後點呢個又系因為佢個名令人有好奇心,原來系甜酸醬雞翼,上菜時仲好貼心甘擺左個桶仔放骨,似足韓式炸雞店服務一樣,有gimmick。整體都okay,不過略嫌甜酸醬汁偏酸,若再平衡一點份量,味道應該會更佳。
整體來說,呢間點心的確精緻,影相一流,適合一班女孩黎個lunch gathering。