2024-10-25
今次去咗沙田嗰邊搵野食,沙田有幾個大商場食晏時間都真係好多人, 我哋就等到下午茶先去食啦,揀咗越南嘢,依家下午茶時間都好多人,但係位置都算多,好快我哋就有位,餐廳裝修整潔,牆上有唔同嘅畫作都畫得好靚,有卡位,坐得舒服,可以慢慢傾計生牛肉牛腩片湯粉生牛肉好軟熟,牛腩片重牛味,有口感,兩款肉份量都好多,湯底亦淆得好好味,粉類選擇了金邊粉,煮得剛剛好,唔錯香茅豬扒湯粉豬扒大大塊,分上,炸得好香脆,好有驚喜, 醃得好入味同埋啲肉都好軟熟,湯底用咗鮮雞湯,好鮮甜,河粉好嫩滑西貢脆春卷 & 街頭蓮藕蝦餅小食加配咗春捲,炸得香脆,裏面有多肉,粉絲,蓮藕蝦餅有驚喜,蓮藕夾著蝦餅好似漢堡包咁夾住蝦餅係中間,蓮藕硬身,蝦餅軟身,兩個夾埋一齊食,口感有軟有硬好得意,好好食話梅咸柑桔水 & 會安香茅蜜柑桔水成粒放入去,個底有好多柑桔,非常解膩香茅蜜大大支香茅放入蜜糖水裏面,又有香茅味,又有蜜糖,好滋潤
生牛肉牛腩片湯粉
香茅豬扒湯粉
西貢脆春卷 & 街頭蓮藕蝦餅
話梅咸柑桔水 & 會安香茅蜜
柑桔水成粒放入去,個底有好多柑桔,非常解膩