2010-03-02
原先打算去肥媽車仔麵,不過要搵,但個肚又不停叫,終於忍唔住.一間主打乜都係豆腐專門店,時尚的門面及裝潢,的確比起一般豆腐舖吸引得多.簡約的擺設,空氣中灕漫著黃豆的香味,細看餐牌,的確化身成各種不一的食品或飲品.麻辣豆卜 : ($10)自己想試多幾款,一碟六件要十蚊都幾貴,鹵水同麻辣各一半,即係各三件,但放上檯時明明是麻辣豆卜,眼前是一碟豆腐,唔通我真係咁都唔識分,仲要再三講多幾次先比返啱,而由於麻辣豆卜不足,先上檯的明顯浸得好耐,已經變得色澤深沉,及後的一件是淺色得多.先講麻辣味,豆卜吸收大量麻辣汁,辣是足夠,但麻味不足,至少我的咀唇唔多覺麻痺.鹵水豆卜真係唔得,由於汁太多,所以變得好咸,好難食,仲要咁既價錢,唔值.油豆腐粉絲湯 : ($18)一個我認為合理既小食,黃芽白的豬骨湯底夠鮮甜,再加上釀豆腐及釀豆卜,認真之餘,味道居然不錯,主角之一~~~粉絲亦相對地吸取湯汁之後變得冶味多了.豆漿 + 四寶 : ($19)考立名目搵飯食,明明煎釀三寶變奏版,包括:煎魚茸豆腐餅,煎釀豆卜,煎釀豆腐及煎釀黑豆豆腐, 味道幾款都差不多,早知真係食三寶都仲有青椒,紅腸吖!比門面呃晒,其實係一間門面好靚
比門面呃晒,其實係一間門面好靚既豆腐舖,唯一唔同係貴.