重陽果日同男朋友打算去美味佳食,點知出面大排長龍,退而求奇其次下就喺附近搵下有咩食。一向鍾意食辣嘅我一眼望去就已經見到呢間大大隻字寫住「麻辣燙」,即時心諗就係佢喇!一入去嘅時候入面嘅員工就已經直接係講普通話,相信員工都係大陸人為主,但員工都態度親切。環境方面雖然係一間小店,但睇得出都花左少少錢裝修,有貼牆紙同油金邊,連天花上嘅燈同掛鐘都別出心裁。菜色方面因為本人喜素,同埋當日本身一開始都只係想食少少串燒,所以基本上都係叫素菜為主。我湯底選擇左麻辣牛骨湯($8),配菜方面就叫左蘿蔔($9)、鮮冬菇($12)、娃娃菜($9)、寬粉($12),辣度就中辣,總計一共$50。上菜果刻賣相唔錯,仲要聞到好香嘅辣湯味,即時試一啖湯,麻辣湯好惹味,牛骨亦都冇比麻辣湯蓋過,湯底真係值得一讚。後來我都有留意到佢店面本身係想推健康湯底,但好似就冇特別寫明佢地嘅配方有幾健康,但唔理佢健唔健康,湯底真係值得再推多一次。然後重點就黎喇,去到食配菜果刻其實個期望值真係唔同曬,雖然你話$50一餐係唔貴,但當你睇返佢嘅份量,我只能話真係好貴。鮮冬菇話曬都12蚊,但佢嘅份量就如圖,根本就係得一隻鮮冬菇,然後剪開好多份。其

然後重點就黎喇,去到食配菜果刻其實個期望值真係唔同曬,雖然你話$50一餐係唔貴,但當你睇返佢嘅份量,我只能話真係好貴。鮮冬菇話曬都12蚊,但佢嘅份量就如圖,根本就係得一隻鮮冬菇,然後剪開好多份。其次可以睇埋蘿蔔,一般要食湯類嘅我都好鍾意叫蘿蔔,因為蘿蔔通常都會吸到湯底既日月精華再襯托返蘿蔔本身嘅甜味,但我夾起曬所有蘿蔔如圖,可以話其實我係連一舊蘿蔔件都食唔到,全部都係極薄嘅一片,同我期望中嘅蘿蔔真係相差太遠。

總結黎講其實佢除左湯係正,配菜真係相當唔抵食,基本上每樣都係剪到一忽忽,如果你係想搵間性價比高嘅餐廳呢間絕對唔推薦,但如果您真係想試好食嘅麻辣燙其實呢間都唔錯。
麻辣燙