2024-01-29 907 瀏覽
噹噹噹,行過屯門,我就嚟到這間得意呀嘅素食館。🌿🍴等我話你知,咦,原來素食都可以咁有滋有味㗎? 第一輪,點咗份招牌咕噂肉,見到塊塊腐皮包住的「肉」,煎到金黃啡香,裹住嗰啖酸酸甜甜嘅汁,啖啖肉感,仲有爽口嘅青椒同甜菠蘿,一啖咬落去,勁正!🍍嘟嘟聲響起,端上嚟一大鍋清湯豆腐粉絲雜菜,通透嘅湯頭,一啜落肚,清香四溢,啱哂天氣涼啲嘅日子,熱騰騰又暖笠笠,個人覺得仲可以窩心啲。💧最後,爆到碟面都撐唔住嘅薑蓉豆苗,誒,你睇個色澤,翠綠嘅豆苗添上粒粒金黃嘅薑蓉,口感夠脆夠嫩,清新得滯,跟住你試吓,保證攞筷唔停口㖭!😋今次來到這間,真係覺得眼界大開,下次仲可以同啲朋友仔一齊黎,宜家誰話食素就一定淡無味?轉個頭思維,原來素菜都可以做到咁滋味滿分!👍🌱🥢