2019-09-12 116 瀏覽
素食自助餐近年在香港殺出一條「綠」路,目前市面上已經有接近十間。最近友人就提議我試下銅鑼灣這間開幕只有半年的「素一」。 聽朋友講,餐廳除左每日提供超過 60 款中日西素食、甜品及飲品之外,店內還有壽司師傅駐場,製作不同款式的素壽司,而且每件素壽司的像真度都極高,絕對值得一試。其實筆者近年都多左食素,既然今次友人力推,所以亦即是 bookmark 左間餐廳,趁這天 Green Monday,下班後就過嚟吃頓素食自助餐。餐廳位於謝斐道 535 號 Tower 535 地庫,店內裝潢走簡約路線,牆身上嘅手繪壁畫用了春夏秋冬四季為主題,洋溢一種清新的感覺。事不宜遲,馬上開餐,先由沙律吧開始,沙律和配菜款式不多,反而醬汁嘅花款就極豐富,除了大路的橄欖油和意大利黑醋之外,竟然還有芒果醬、山葵沙律汁、XO 醬等,用來配沙律吃,夠曬創意!接著輪到講下壽司區,單係壽司、卷物同手卷就已經有成接近 10 款,另外亦有冷豆腐、紫薯沙律、中華沙律、枝豆、日本番薯仔…等等。親子花之戀像真度十足,原來是用上䈮蒻取代三文魚刺身,海藻珠取代三文魚子,難怪口感較平常花之戀壽司更爽脆輕盈。另外芒果花之戀味道亦非常特別,以甜
接著輪到講下壽司區,單係壽司、卷物同手卷就已經有成接近 10 款,另外亦有冷豆腐、紫薯沙律、中華沙律、枝豆、日本番薯仔…等等。親子花之戀像真度十足,原來是用上䈮蒻取代三文魚刺身,海藻珠取代三文魚子,難怪口感較平常花之戀壽司更爽脆輕盈。另外芒果花之戀味道亦非常特別,以甜的芒果配鹹的蒟蒻「三文魚」,入口清新不膩。
另外紫薯沙律亦值得推薦,不但味道香甜,再配以面頭的腰果粒,嚼感十足。枝豆煮至半腍,色澤翠綠,入口啖啖豆香。
吃完壽司就輪到試下炸物,店裡有 10 多款炸物提供,每款均是即炸,當中包括有天婦羅、沙嗲羊肉串、香煎腐皮卷、大蔥春卷、素雜錦薄餅、法式麵包、香草焗法包、芝麻球、南瓜餅、紫薯球、燒菠蘿、素餃子、金沙鮮冬菇、炸秋葵、蔥油餅;另外亦有雲耳、子薑皮蛋、蜜汁叉燒和燻魚等。
腐皮卷煎至色澤金黃,內有紅蘿蔔、香菇和雜菜,入口鬆脆味美。南瓜餅質地軟糯,配上清甜的紅豆蓉,口感有層次。Pizza 的邊位咬下卜卜脆,上面的 toppings 有素煙肉、粟米、菠蘿等,加上煙韌的批底,食落十分開胃。
至於熱盆區方面,食物就包括有粟米、南瓜、番薯、炒椰菜、上湯娃娃菜、豆卜炆冬瓜、麻婆豆腐、豆豉南瓜炒雜菌、上海烤麩、葡汁薯仔四蔬、炒銀針粉、薑醋蛋、清炒菜心、雜菌素蝦、南乳炒藕片、茄子四季豆、淮山茶樹菇炒青瓜、煙肉雲耳炒沙葛、紅米炒飯、豉油王炒河等。薑醋酸甜醒胃,而雞蛋亦夠曬入味,入口醋香四溢。
另外凡入座的客人,均可獲贈素湯和素咕嚕肉一客,素湯內有姬松茸、蟲草花、粟米、腰果,南北杏等,入口清甜滋潤。至於咕嚕肉則以猴頭菇取代豬肉酥炸,再以冰鎮形式上桌,咬下非常酥脆,味道酸甜濃郁,用來下飯一流!
其實除左送贈嘅精選素湯之外,自助區域還有數款湯品,例如:白胡椒鹹菜涼瓜、蓮藕髮菜粟米湯;和飲品,如:羅漢果水、紅菜頭檸檬水及豆漿等供應,總有一款啱你口味。
最後是甜品時間,這晚嘅甜品有椰汁西米芋圓、綠豆沙同焦糖燉蛋。燉蛋味道唔錯,焦糖很香甜,厚薄剛好,燉蛋滑溜、食落有層次。

朋友果然無介紹錯,這裡的食物不但有創意,而且款式又夠多,以後出街食飯又多個好選擇。