餐廳: 紫竹林素食
資訊:

2021-03-31 2023 瀏覽
新年果陣去紫竹林素食訂左個盆菜,之後順便食埋餐飯,仲買左啲其他野食,依家一次過匯報返先!先講個盆菜,食過幾間素盆菜,一係就太多素肉,一係就唔係好夠味,但紫竹林依個就真係色香味俱全。鋪喺面頭既係佢地既招牌叉燒,夠哂味之餘仲有啲燶邊效果,睇得出係用心製作。除左啲素鮑魚之外,成個盆菜都係天然食材,用料足,份量夠,而我最欣賞係啲自家製肉丸。下次再買盆菜都一定黎依度,包保冇伏。拎盆菜果日係初一,順便食個午餐,但點知假日冇得成平時既午市套餐,我好想試肉骨茶同糯米飯呀...點餸果陣唔記得左個盆菜已經有叉燒,結果一日食左兩次叉燒,不過堂食又係另一返滋味,有少少外脆內軟,好正。黑松露炒飯夠哂鑊氣,一碟飯兩個人食就啱啱好。又食又拎既除左盆菜,仲有純素瑞士卷同琥珀合桃。細個果陣好鐘意食瑞士卷,自己一個啪一條當一餐都得。一般既瑞士卷都有蛋奶,vegan唔會食。喺我以為一世都食唔返以前果種味果陣,竟然發現紫竹林素食有純素瑞士卷賣。訂果陣問左老闆個瑞士卷係咩成份,佢又淨係答我冇蛋冇奶,可能係商業秘密唔比得人知啦。Vegan左6年,真係未食過咁鬆軟既蛋糕,鬆軟得黎又好有彈性,捲做瑞士卷都唔會斷開。啲cream都好綿

拎盆菜果日係初一,順便食個午餐,但點知假日冇得成平時既午市套餐,我好想試肉骨茶糯米飯呀...點餸果陣唔記得左個盆菜已經有叉燒,結果一日食左兩次叉燒,不過堂食又係另一返滋味,有少少外脆內軟,好正。

黑松露炒飯夠哂鑊氣,一碟飯兩個人食就啱啱好。

又食又拎既除左盆菜,仲有純素瑞士卷琥珀合桃。細個果陣好鐘意食瑞士卷,自己一個啪一條當一餐都得。一般既瑞士卷都有蛋奶,vegan唔會食。喺我以為一世都食唔返以前果種味果陣,竟然發現紫竹林素食有純素瑞士卷賣。訂果陣問左老闆個瑞士卷係咩成份,佢又淨係答我冇蛋冇奶,可能係商業秘密唔比得人知啦。Vegan左6年,真係未食過咁鬆軟既蛋糕,鬆軟得黎又好有彈性,捲做瑞士卷都唔會斷開。啲cream都好綿密,仲好食過以前食過既瑞士卷。

琥珀合桃炸得恰到好處,唔會太油但又夠哂脆,啲糖同芝麻均勻咁包裹住每粒合桃,然啲合桃形狀又好靚夠哂大粒,唔會碎開好細粒咁,好滿意。

紫竹林素食唔算係人氣之選,但其實佢地啲食物真係做得好好,希望更多人可以去支持佢地啦。