2009-10-12 4 瀏覽
放完國慶、中秋假, 換來的, 是忙. 星期123, 中午食飯盒. 夜晚回家做下乖仔. 到星期四, 才第一次出外用膳. 因為要整電話, 齋妹陪我到了銅鑼灣. 辦好事之後, 就不如去齋鋪食野. 銅鑼灣有什麼選擇呢...不是大自然, 就是紫來坊. 入到黎, 原來是一間簡簡單單的輕食店. 街坊店的格局. 服務我們的, 應該是老闆娘吧. 信了教的人, 大多都非常友善. 招呼, 自然是好啦.齋妹自有idea, 未看Menu, 已經知道要食乜野. 一碗叻沙湯麵. 味道非常之香, 叻沙味道感覺非常正宗. 配有豆腐及素肉. 如果到那些正宗馬來, 印尼菜館, 有素食的話, 素食叻沙, 應該是這個味道.我叫一個芝士焗什扒飯, 可以自由選汁, 我就fusion地, 試下加咖喱汁. 唔知芝士加上咖喱, 會是什麼樣的感覺呢. 老闆娘笑說, 我地兩個都幾食得辣播. 的確, 叻沙同咖喱, 兩個都是辣辣地既食物.芝士加咖喱是什麼味道呢, 咖哩, 感覺是用上日式咖喱, 加上芝士香味. 這味道, 這感覺, 就是係印度餐廳食咖喱芝士同加飯咁, 不過, 焗過, 比較乾身, 而且半熔的芝士仲非常的香軟. 內有素蝦, 素雞扒, 素

芝士加咖喱是什麼味道呢, 咖哩, 感覺是用上日式咖喱, 加上芝士香味. 這味道, 這感覺, 就是係印度餐廳食咖喱芝士同加飯咁, 不過, 焗過, 比較乾身, 而且半熔的芝士仲非常的香軟. 內有素蝦, 素雞扒, 素漢堡扒. 味道一流.

味道非常好, 唯一不是的, 是價錢set高了少少.