2019-02-21 540 瀏覽
之前同友人去過旺角一間聲稱食蒸氣火鍋既餐廳,點知只有一盤係蒸氣,其餘時間都係同打邊爐無分別,而且係淥落去個粥底度,成件事都好奇怪今次生日,友人就決定帶我去翻間正宗既蒸氣火鍋店試下其實價錢都算偏貴 最後覺得都係咁上下 就選擇左set a首先放左個南瓜豬骨粥底落去呢度有三種貝殼類 全部都夠鮮 無腥味 我會飲埋d汁其中有一隻開唔到口 店員就幫我地換左 仲送多隻比我地見到都覺得好豐盛,最好食係黃金汁聖子!個醬汁做得好好 係蒜椒溝埋一齊既口味 配搭底既粉絲,好出色!白汁象拔蚌都容易入口,容易撕開。相反個鮑魚同龍蝦就最普通,食落無味,要靠自調醬汁平衡翻。隻蟹好多膏,一啖連埋肉食,好滋味!蟹膏肥而不膩,蟹肉軟滑👍🏻雞肉本身已經唔太多,而且主要係骨同皮但勝在有蟲草搭救,挽回不少分數呢2款糕點都好好食,尤其馬拉糕,唔太甜,夠鬆軟食完一大輪,其實已經開始飽但壓軸嘅粥底吸收左海鮮嘅鮮味,吸引到點都要食一碗南瓜味唔夠濃陏,唔知係咪因爲我地之前吸曬海鮮既汁 無流落去個粥底 變左粥底無乜海鮮味不過好在豬骨既加入 粥底都甜甜地記得放入菜甫呀 加埋好好食精美甜品竟然係士巴拿,像真度好高!呢個其實係啫喱黎,食落似可樂味

今次生日,友人就決定帶我去翻間正宗既蒸氣火鍋店試下

其實價錢都算偏貴 最後覺得都係咁上下 就選擇左set a

首先放左個南瓜豬骨粥底落去

呢度有三種貝殼類 全部都夠鮮 無腥味 我會飲埋d汁

其中有一隻開唔到口 店員就幫我地換左 仲送多隻比我地

白汁象拔蚌都容易入口,容易撕開。

相反個鮑魚同龍蝦就最普通,食落無味,要靠自調醬汁平衡翻。

隻蟹好多膏
,一啖連埋肉食,好滋味!
蟹膏肥而不膩,蟹肉軟滑👍🏻

雞肉本身已經唔太多,而且主要係骨同皮

但勝在有蟲草搭救,挽回不少分數

呢2款糕點都好好食,尤其馬拉糕,唔太甜,夠鬆軟

食完一大輪,其實已經開始飽
但壓軸嘅粥底吸收左海鮮嘅鮮味,吸引到點都要食一碗

不過好在豬骨既加入 粥底都甜甜地
記得放入菜甫呀 加埋好好食

精美甜品竟然係士巴拿,像真度好高!
呢個其實係啫喱黎,食落似可樂味,都ok

餐廳原來仲附送生果

整體黎講 都算滿意,但試過就好了,因為價錢唔算平,某d海鮮都好食,但亦有失望既菜式。唔係抵食之選
2019-02-21
慶祝紀念