2018-04-11
1907 瀏覽
對於「世外桃源」,每個人都有唔同嘅定義。在我而言,一日置身被文件圍困嘅典型辦公室裏面工作8小時,見到嘅只有文件山,真正嘅「世外桃源」係可以喺一個悠閒嘅空間嘆住lunch飲住咖啡慢活一個下午身為典型觀塘OL嘅我其實好少研究附近有咩好餐廳,日日放lunch只係希望搵到一間餐廳唔洗等好耐位,就已經心滿意足(觀塘辦工人口真係激多!)第一次上黎Phytisserie,只因為一位朋友介紹,我只能講,彷彿搵到屬於我嘅「世外桃園」!餐廳唔係好大,但空間感十足,放左只有六張大枱,唔會好似其他餐廳咁為左搵多幾枱錢,夾硬排到密密麻麻。餐廳以木色淺啡為主調,相當簡約舒服,半開放式廚房嘅設計,令空間感更加大!偷望到廚房好整齊,呢樣已經好少餐廳做到樓面有位年輕哥哥馬上遞上水杯同埋餐牌,好好禮貌而家好少年輕人會咁有耐性。我同朋友每人揀咗一個main dish,包前菜沙律/湯,我地就一於share~前菜沙律雖然簡單,但菜好新鮮,甜甜地嘅黑醋醬同欖油配合唔花巧呢日係南瓜湯,講真飲過好多間南瓜湯,呢到真係飲到誠意南瓜味好濃好滑,滲透左d奶味,又唔會搶過南瓜味,恰到好處!用奶黎到做左簡單劃花,呢d細節位都做足跟湯有2片麵包
用奶黎到做左簡單劃花,呢d細節位都做足
南瓜湯
主菜點咗個黃金蝦扁麵同香煎鱸魚。
🦐黃金蝦闊條麵真係意想唔到,講個例子,煮卡邦尼意粉最後會落雞蛋黃,而呢個就落咸蛋同埋大量芝士撈埋一齊,上枱即刻聞到芝士濃香,食落又唔多覺,一d都唔滯呀!仲有8-9隻蝦仁,超級彈牙!最鍾意佢個麵嘅粗度同質感,呢個main仲展示到廚師嘅誠意同創意;
黃金蝦闊條麵
香煎鱸魚配普羅旺斯燉菜
塊魚肉唔薄身,外皮煎得金黃,配搭下面有鮮茄燴蔬菜,南瓜,茄子,翠玉瓜粒同埋香脆薯粒,鮮茄醬食得出係自行調配,調味料唔多,但係帶得出番茄嘅真正鮮甜味道
午餐加$15可以配是日甜品,朋友係甜品之人,所以點左一個share
呢日係蛋白餅配士多啤梨同埋忌廉,第一次食呢個甜品,蛋白餅比我想像中冇咁甜,仲焗到好鬆脆,中間夾心忌廉打得好滑,以我嘅知識,只有慢慢開打蛋器打出嚟先有咁嘅效果,仲想一提,咁脆嘅蛋白餅一定係即叫即整,而且其實因為呢個甜品太高糖分,所以焗嘅時候好容易燶,佢地仲處理得相當好,加晒分
蛋白餅
--論食物,價錢屬於中價,但係絕對高質,創意十足,溫度足夠,性價比高而且睇得出甜品係做得好出色,每個細節位都係手工錢
係香港要搵一個高質又唔貴嘅地方食飯真係好難,呢個「世外桃源」真係好驚喜!
Mocha