2019-01-28
平時經過紅磡,都唔覺眼原來黃埔有間咁高質嘅甜品舖!😱愛情來的時候 ($68) [評分:10+/10] /圖一下/呢一個甜品,其實係由頂層一個意大利5.0,奶凍,下面baileys嘅雪花冰,再 鋪滿西瓜整成嘅。😍 咁最開頭呢,我就覺得西瓜加甜酒呢個配搭好少聽喎,咁點知食落發現baileys嘅奶甜味同埋西瓜嘅清甜味兩種唔同嘅甜味,係好有層次好夾㗎,真係一試難忘。😭 但係更加難忘嘅,係佢個5.0奶凍。🤯 睇吓個video入面,我見佢凳下凳下,原本好驚佢係落勁多魚膠粉嗰啲,點知一放入口,超級濃厚嘅奶味隨著奶凍係脷上面融化出晒嚟。🥰 原來咁勁嘅奶凍係全靠個5.0牛奶,而個牛奶都係自己調配嘅。😱 老闆娘解釋就話原來5.0係佢哋自己個配方調配出嚟嘅完美油脂比例,所以特別好食特別重奶香。🤤 所以就算唔食雪花冰都一定一定要試吓5.0牛奶奶凍,食完你係食唔落其他奶凍㗎啦。🤩朱古力窩夫伴雪糕 ($48) [評分:9/10] /圖一上/其實佢個朱古力窩夫漿都係自己調配嘅,所以朱古力嘅比例都好完美,有好香朱古力味,窩夫質感又好紮實,外脆內軟呢就基本㗎啦。😋 側邊有啲啡色嘅啫喱仔,原來係焦
平時經過紅磡,都唔覺眼原來黃埔有間咁高質嘅甜品舖!😱
其實佢個朱古力窩夫漿都係自己調配嘅,所以朱古力嘅比例都好完美,有好香朱古力味,窩夫質感又好紮實,外脆內軟呢就基本㗎啦。😋 側邊有啲啡色嘅啫喱仔,原來係焦糖奶凍嘅,試吓發現又係一個靚配搭嚟㗎喎。😂
檸檬牛奶 ($28) [評分:6/10] /圖七八/
雖然呢杯嘢飲唔係好好飲,但係係sell健康。😎 好多人會覺得檸檬溝牛奶好似好奇怪,但其實檸檬牛奶幾年前已經喺台灣興過。😮 而且佢其實係法國人嘅早餐飲品,被稱之為貴族牛奶,因為法國人平時係會用呢個當早餐飲品。💁 點解早餐要飲佢就係因為佢好健康,用成個檸檬榨出自然充滿好豐富嘅維他命C。😊 經過繁複嘅處理後,檸檬溝上鮮奶出現咗綿密嘅奶泡菜夾雜著檸檬果肉。😙 值得注意嘅係檸檬先係主角,牛奶只係配角,所以唔好期望有咩奶香,牛奶嘅作用只係調和檸檬嘅酸,咁你飲落成咁就算你飲咗成個檸檬,都唔會啦太酸,又可以吸收十足維他命C。🤗 依家流感又嚴重啦,咁所以真係要飲番杯。🤣
話說呢間舖頭黐線㗎,搞埋啲共享空間計劃,一個鐘頭才收25蚊,每個鐘仲可以叫一次甜品飲品,更加可以買月票日票,坐咗幾多個鐘就有幾多個甜品畀你,真係可以食窮佢。😯 而且舖頭仲有書睇,唔怕悶,可以hea吓。😛
檸檬牛奶
愛情來的時候