餐廳:柏 (尖沙咀)地址:尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈地舖尖沙咀亞士厘道呢間日式居酒屋餐廳——柏 @kashiwahk 開咗大概九個月🏮,入到餐廳有一份好舒適寧靜嘅感覺🍃,彷彿係柏樹之下聽住潺潺流水聲,仲安排我哋坐有竹簾隔住嘅日式包廂,咁嘅環境食住令人好懷念嘅日本美食真喺一流🇯🇵佢哋每日有唔同嘅日本飛機貨🛫,主打各樣時令海鮮🦐,串燒嘅用料仲唔馬虎,唔少都喺日本返貨或者餐廳大廚自己親手去整,相當有心思💕平日嘅晚市過咗嚟食呢個御膳二人前,唔使自己煩諗食咩,就好似Omakase咁,有沙律🥗、刺身、串燒、季節料理、壽司🍣、鯛魚湯同甜品,兩個人先$980加一,平過好多出面日式壽司店食到嘅Omakase😍✝️精選沙律用咗手拆毛蟹蟹肉🦀、嫩豆腐、沙律菜、蟹籽、蕃茄仔整成蟹肉豆腐沙律🥗,加上胡麻醬,簡單嘅沙律因為毛蟹蟹肉而頓時變得高級好食😋✝️時令刺身3點時令刺身相當新鮮,喺啱啱飛機返貨嘅巨人八爪魚🐙、油甘魚同深海池魚。特別推介赤紅色邊邊加上雪白魚肉嘅巨人八爪魚,一片有成半隻手掌咁大🖐️,味道雖然清淡,但口感爽脆彈牙,非常有咬口,肉汁仲好多又夠清甜💦✝️串燒 5點串燒有牛舌👅、雞腿肉🐓、雞腎、手羽先同蘆筍,
餐廳:柏 (尖沙咀)
地址:尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈地舖

✝️精選沙律

✝️時令刺身3點

✝️串燒 5點
串燒有牛舌👅、雞腿肉🐓、雞腎、手羽先同蘆筍,啱啱新鮮熱辣燒起🔥。
燒到微微焦脆嘅牛舌邊邊,配上爽彈柔嫩嘅舌芯,陣陣牛香隨住咬落去飄散喺口腔嘅每一個角落🤤;手羽先有兩串,將原隻雞翼拆件再串入竹籤裡面,食都食得方便好多,食落雞皮薄脆有雞嘅脂油香🐔,肉質嫩滑多汁,帶有陣陣黑椒同椒鹽香☺️

✝️季節料理
是日季節料理喺野菌蒜蓉牛油炒帶子,將原隻日本帶子切片,用冬菇🍄、野菌、洋蔥🧅、蘆筍配料炒香,加上蒜蓉、牛油🧈、黑椒等香料調味,帶子炒得好軟嫩唔似平時一絲絲爽彈嘅感覺,味道鹹香惹味

✝️壽司8貫
壽司有深海池魚、金目鯛、三文魚、大拖羅、依左目、赤貝、元貝同真鯛,望落賣相一般不過食落令我刮目相看🤩。特別喺飽滿香甜嘅元貝;
加咗薑花、有清鮮彈牙肉質嘅依佐目;同埋脂香味重嘅大拖羅。不過二人套餐兩個人除非真係每件一人食半舊,如果唔係都幾難試勻每一款壽司🤪

✝️鯛魚湯
呢個鯛魚湯喺Kashiwa嘅熱賣料理之一⭐️,點解咁受歡迎?打開湯蓋就聞到鮮甜魚香🐟,加咗豆腐粒同香蔥係湯裏面,奶滑口感Double Up👍,最重要滑得嚟充滿濃郁鮮魚香,完全無任何腥味👏

✝️甜品
最後嘅甜品喺豆腐雪糕🍨,綿滑嘅口感配上細膩香甜嘅豆腐香,為呢個御膳二人前寫上甜蜜句號🥰

✝️大船渡岩蠔 $88
套餐之外另外叫咗個時令大船渡岩蠔🦪,見到肥美飽滿嘅蠔肉,未食都知道好味😆,入口即溶而且Creamy有豐富海水香🌊,非食不可👻
2022-08-16
10 分鐘 (堂食)