2019-03-25 73 瀏覽
深水埗區一直都有好多隱世餐廳,不但味道好,服務也好,也好有人情味,這才能留得住客人吧。同朋友行左一段路就見到對面這間食雲呑的,店內不算大,但好企理,cozy的感覺,老闆娘(我猜她應該是)好friendly, 所以一入去感覺已不錯。我地都揀左一陣先決定到😛 誰叫我們都一點選擇困難。來這邊當然要試雲吞,我們叫左一個薑汁椰菜豬肉雲吞,加左木耳同雞絲。😍佢個雲吞整得幾好啊,豬肉加埋椰菜好香好juicy,皮的厚度也剛剛好,可以hold住餡料得來又不會太厚粉,木耳雞絲既量都幾多,好開心。唯一美中不足是我覺得佢薑汁味不算強,如果多返點薑汁味應該會使其更特別。另一個主菜朋友叫了麻醬青瓜雞絲撈麵,好傳統的一個菜式。濃淡適中,涼涼的好適合食左其他辣野之後食,好舒服。小食方面叫了一個涼拌青瓜和川辣腸粉。老闆娘好窩心,佢上個腸粉時同我講特意少辣左俾我地。😳佢好細心,因為見我地無咩叫辣野,估到我地食唔到好辣,所以幫我地減輕左。減輕左之後對我來說是just perfect, 佢惹味得來又不會過份強烈,有微微煎香左既口感,帶住一陣陣輕輕麻麻既感覺!這份腸粉成為左我地成餐最惹味的食物。飲品方面我叫左一杯海鹽青檸飲品,

我地都揀左一陣先決定到😛 誰叫我們都一點選擇困難。

飲品方面我叫左一杯海鹽青檸飲品,食住麻辣時飲啲清香的係頗享受的。

整體來說這餐食到的都真係值得推薦,尤其對我們不太能吃好辣的但又想食少少的人,叫左兩個清,一個適中,一個濃,真是配合得很好😎

食得辣的朋友真的可以來一試,因為我都有試左佢地自家制既菜脯,個麻辣真係整得好純,佢不是一味的辣,是帶香的,只不過我只能食到少少🙊 要留返俾愛辣之人囉