2018-09-30 36 瀏覽
和老公來銅鑼灣看電影,由於時間尚早,所以決定先去附找個地方吃點東西才入場。老公想食拉麵,問我可有甚麼心水推介。記得之前 bookmark 咗登龍街一間米芝蓮星級拉麵店,還說下次嚟開銅鑼灣,一定要搵個機會過嚟朝聖,反正麵店離戲院不遠,一於趁空檔過去碰下運氣。聽說這間取名「蔦」嘅拉麵店,在日本甚有江湖地位,不但擁有米芝蓮一星名號,而且還有東京最佳拉麵嘅稱號,成績十分驕人。而銅鑼灣店則是繼新加坡、台灣後嘅第三間亞洲分店。店子地方不大,裝潢用上日式簡潔風,設計以廚房為中心,店內設有 21 個吧檯座位,食客可以近距離感受廚師由湯底、製麵,以至烹調嘅用心,挺有意思。入座後先拿起店員送上的餐牌細閱,拉麵嘅口味,貴精不貴多,基本來說,只有幾個大類,分別為醬油、鹽味、味噌同照燒雞,另外亦有幾款小食、丼物同飲品等。由於睇完戲後仲約咗朋友食宵夜,所以決定只揀一碗麵,再加兩個小食大家 Share。選了最 Basic 嘅醬油味玉叉燒拉麵 ($169/大),再加叉燒一片 ($12)。成品上桌後,先舀起一匙湯底細看,湯色金黃,清澈見底,入口帶濃郁醇厚嘅海鮮甜味,完全沒有油膩感,反而滲出淡淡嘅松露香。麵條混合了多種優
選了最 Basic 嘅醬油味玉叉燒拉麵 ($169/大),再加叉燒一片 ($12)。成品上桌後,先舀起一匙湯底細看,湯色金黃,清澈見底,入口帶濃郁醇厚嘅海鮮甜味,完全沒有油膩感,反而滲出淡淡嘅松露香。麵條混合了多種優質麵粉及蕎麥粉於店內當天手工新鮮現製,入口煙韌彈牙,食落帶蕎麥香,加上麵條嘅掛湯力不弱,索盡了湯汁同松露嘅香氣,令人吃得舒暢。
至於配料方面就有叉燒、味玉蛋、筍乾、日本大蔥同松露醬。叉燒比較薄身,用豬肩肉加香草及燒烤醬油製成,入口柔軟帶油脂,肉質唔算粗糙,亦不痴牙。溫泉蛋亦非常之有水準,不但蛋白嫩滑,而且蛋黃味濃,入味爆汁,絕對是驚喜之作。
日式煎餃子 ($45),餃子一碟有 5 隻,外皮又薄又香脆,餡料同傳統嘅日式煎餃好唔同,原來除了豬肉外,還加入咗豆腐同紫蘇葉炮製。一口咬下,肉汁充滿口腔,味道清怡可口,蘸點秘製醬汁,惹味好吃。
日式炸雞 ($45),雞塊同樣係一客 5 件,外層的炸粉看起來比較厚,但估唔到食落味道亦不俗;表面脆卜卜,內裡肉質仍然保持幼嫩,既 Juicy 又多汁,挺啱我胃口。下次順路,會再嚟試埋其他口味嘅拉麵。
2018-09-27