2023-10-09
大同私房菜會所🌟燕窩鷓鴣粥🌟大蝦多士🌟自醃味菜炒肚尖🌟清炒涼瓜🌟蜜汁火方🌟廣州荔灣豉椒炒蟹🌟大同咖哩牛腩🌟蟹油撈麵🌟臭草陳皮綠豆沙一直知道有一間叫大同嘅私房菜幾出名, 但係因為係介紹形式所以都未食過, 最近聽朋友講佢開放俾公眾book, 就約埋其他朋友一行10個人黎個私房菜gathering。大同dinner menu 係$1000 per head, 因為想食燕窩功夫菜, 我地每人額外加多少少錢。燕窩鷓鴣粥係一個傳統菜, 適合配上少少醋調味, 成個菜係養生之選。大蝦多士就比較有層次感, 最上面係原隻蝦肉, 中間係蝦肉打成蝦膠, 最底係一層香脆麵包, 唔錯唔錯。自醃味菜炒肚尖選用左豬肚最靚嘅位, 只佔一個豬肚嘅三分之一, 自家製味菜嘅調味出色, 微微酸好啱同肚尖一齊食。蜜汁火方係幾traditional 嘅菜, 麵包配蜜汁火腿加上少少菠蘿, 幾啱refresh 味蕾。廣州荔灣豉椒炒蟹好惹味, 加上少少蔥, 一人食2件覺得啱啱好。蟹油撈麵係用製作豉椒炒蟹嘅蟹油配蝦籽麵, 豉椒蟹油配麵, 唔使講都知好食。Friendly reminder 如果覺得d 麵唔夠係免費refill 架。大同咖哩
🌟燕窩鷓鴣粥
🌟廣州荔灣豉椒炒蟹
🌟大同咖哩牛腩
🌟蟹油撈麵
🌟臭草陳皮綠豆沙
大同咖哩牛腩偏港式, 咖哩香濃, 牛腩肥瘦相間, 每個人都忍唔住配一碗飯, 食曬成大盆咖哩。
臭草陳皮綠豆沙有得揀普通糖or 羅漢果代糖, 鐘意健康嘅朋友都冇負擔!