2017-08-24
又到咗每個月一度嘅紀念飯,由於行開嚟觀塘,行咗成個apm後就揀咗apm隔離嘅呢間放題火鍋店,貪佢夠近嘛~ 好彩我無預約都唔使等位,但入到去就真係全場爆滿了~ 這裡的格局實在像極釣魚翁,坐下才知道原來是同一集團來的! 這下我就知道質素應該有保證了! 平時去釣魚翁都起碼要4百蚊落樓,今次$268再收埋加一都係3百蚊有找,仲要有海鮮拼盤、魚生拼盤、鮑魚,完全係好吸引到我去食啊~ 唯一挑剔的是飲品選擇不多。放題前還有小吃~ 但啱唔啱口胃還是見人見志~ 第一樣嚟到嘅係冬菇扣蠔油鮑魚,雖然細細隻,但一樣入口煙韌,而且鮑魚好入味,冬菇夠厚肉,呢個前菜真係令人越食越肚餓。呢個就係宣傳單張所講嘅每人一粒至尊水餃皇,點解叫至尊呢? 因為咬開後,有4粒~5粒嘅蝦肉係入面,足料到癲~ 其實我想食雞煲,但係少爺話識食一定係食鴛鴦,雖然我唔知係乜理論,但姑且一試。的確,這裡的鴛鴦鍋,兩個湯底都十分足料,皮蛋芫茜係食哂成餐都仲撈到,沙嗲湯鍋並唔係用粉開,真係有料係入面,侍應生仲叮囑我地要較細啲個火,因為沙嗲比較易燶。話說我們原不知道這裡極級牛頸脊都送,還多叫了一碟,好彩侍應生勁好提一提我地,仲幫我地取消返多叫咗嗰碟
唯一挑剔的是飲品選擇不多。
放題前還有小吃~ 但啱唔啱口胃還是見人見志~
呢個就係宣傳單張所講嘅每人一粒至尊水餃皇,點解叫至尊呢?
因為咬開後,有4粒~5粒嘅蝦肉係入面,足料到癲~
其實我想食 雞煲,但係少爺話識食一定係食鴛鴦,雖然我唔知係乜理論,但姑且一試。的確,這裡的鴛鴦鍋,兩個湯底都十分足料,皮蛋芫茜係食哂成餐都仲撈到,沙嗲湯鍋並唔係用粉開,真係有料係入面,侍應生仲叮囑我地要較細啲個火,因為沙嗲比較易燶。
話說我們原不知道這裡極級牛頸脊都送,還多叫了一碟,好彩侍應生勁好提一提我地,仲幫我地取消返多叫咗嗰碟,單講賣相真係排得唔錯,而且油脂均勻
講返味道,未算入口即溶,但係的確係肉味濃厚,而且一啲雪藏味都無,入口滿有油香,又有肉味,我用咗嚟送烏冬,真係絕配呢~
我地當然少不了叫咗其他任食配料,一般都係用個黑碟求求其其咁俾一jar我地,點知嚟到個賣相咁靚,我地真係一時三刻都呆一呆,由於我地得兩個人,其實咁嘅份量真係夠,我唔想負起浪費食物嘅罪名呢~
值得一提嘅係午餐肉,我淥咗半個鐘,係一啲溶嘅跡象都無,仲係好堅韌,令我覺得佢地食物嘅質料真係唔錯!
多數放題火鍋嘅烏冬都係用一包包即食烏冬,呢度竟然用上稻亭,入口煙煙韌韌﹐而且份量仲算幾多,應該係想快啲塞飽我地~ 哈哈
我特別欣賞呢度嘅墨魚丸,賣相同質料完全與同一集團嘅釣魚翁無異,入口彈牙。 其實之前都知道觀塘區啲 火鍋有苦戰,不過我地呢班漁人,係咁抵嘅情況下,真係漁人得利,呢間真係我食過放題火鍋入面最好嘅,下次我都會再嚟啊!