2009-01-02
(半個月前食評)一直對呢間長期在openrice 10大既食肆感興趣, 加上男友之前黎過之後都對距有讚無彈. 適逢媽咪生日, 一於黎呢度慶祝食餐勁既! (其實早兩個月已經想來, 但訂唔到位.. 今次的起心肝早一個月訂位, 終於成功! 大家都想黎既話都要早d訂位啊!)雞燉翅(細)﹕雖然話係細既, 但五個人食每人都有三碗呢! 雞湯實在是很香濃.. 配上金華火腿的香味, 很鮮甜. 翅沒有想像中多, 但係以呢個假錢同味道已經算超值了! 比起翅, 我反而更欣賞距既雞湯. 吃完三碗後整個口是甜甜的雞湯味.. 北京填鴨﹕事前令我最期待的其實是這一味. 可能期望過高吧, 吃後有一點失望.. 薄餅皮好像太厚了, 吃了兩塊已經飽了一大半, 個人還是喜歡薄一點的! 而且鴨肉淡淡的, 又有點瘦, 食落有少少鞋口.水餃﹕爸爸想吃, 就叫了這樣應該不算是招牌貨的菜色. 想不到也很不錯呢! 水餃皮薄薄的, 卻充滿肉汁, 味道清淡得黎又不會淡而無味, 好食! 在大家已經有八, 九成飽的時候, 竟然很快就被我們清碟了!京燒羊肉﹕呢味餸係最後先黎, 大家其實已經飽得捧住個肚了. 本來我諗住放棄唔食了, 因為也不太喜歡
(半個月前食評)
雞燉翅(細)﹕
北京填鴨﹕
水餃﹕
京燒羊肉﹕
呢味餸係最後先黎, 大家其實已經飽得捧住個肚了. 本來我諗住放棄唔食了, 因為也不太喜歡食羊. 但係見到爸爸同女麻女麻食完既表情我又忍唔住食起來了..
"入口即化" 呢四個字形容距真係無錯. 呢個菜好有層次﹕第一層係外皮, 有一點脆脆的. 之後係羊脂, 嗜羊者一定唔可以放過, 充滿住羊羶味.. 加上最後一層係燒得嫩嫩的羊肉, 連我呢個麻麻地羊肉既人都覺得正! 食完d羊脂味會停留係個口好耐.. 鍾意食羊既人必食!
除了食物外, 服務都值得一讚! serve我地既侍應十分好人, 仲同我地好好傾呢!
十分滿意既一餐, 希望媽媽生日快樂!