2023-11-15 289 瀏覽
今日經過附近,捻起人氣店倆口小吃,開業至今都未食到過,因為次次經過都排長龍。捻住今日係平日又咁橋鋪頭仲有15分鐘就開店,就去望望,前面都有2-3位食客等緊開門。一場黎到,當然係叫曬每款食物試下,名物刈包有一款傳統幾款新式既,本身覺得新式好吸引好想試,但係都係想試下傳統款有咩咁吸引先,刈包可以加錢跟餐配蕃薯條同飲品就一併試埋。壓餅方面,本身想試芋泥肉鬆,但原來今日係無,所以就叫左四式芝士。最後埋單剛好100蚊,需要等15分鐘先可以拎。拎到後都最快速度返去食食左壓餅先,都仲有DD熱度,拉到絲,但係芝士味覺得唔算好濃(我係芝士控),如果凍左D食,食多陣會覺得膩,唔算好吸引,下次有機會會食其他味道。以前返內地有食過刈包,對呢樣食物都有D印象,所以對呢個刈包好有期望。真係好好食,整個包比想像中大同厚, 包皮鬆軟,比一般食到既刈包包皮厚,食落去有甜味,似食緊一個好食既饅頭,配上內裡既五花滷肉、酸菜、莞茜、花生碎同柚子醬,好正。五花滷肉做到入口即融,下面夾既酸菜同柚子醬令到無左腩肉既肥膩,一口接一口,好快就食曬十分推薦。跟餐既梅子粉蕃薯條分量多,夠熱,外少少酥脆,入面係軟糯既蕃薯泥,覺得幾好食,不過

最後埋單剛好100蚊,需要等15分鐘先可以拎。

拎到後都最快速度返去食

十分推薦。

跟餐既梅子粉蕃薯條分量多,夠熱,外少少酥脆,入面係軟糯既蕃薯泥,覺得幾好食,不過因為食曬成個刈包有D太飽食唔落,下次要揾朋友share😂

• 傳統刈包加柚子醬