2023-10-01 1267 瀏覽
.早前經朋友介紹嚟到灣仔嘅 - 法國鵝肝專門店 (Le Monde d’Ulysse) 老實講聽個中文名講得有啲老土🤭😹, 原來都已經係香港開左廿年多,早前係中環,2016 起搬左嚟現址至今..餐廳唔算大, 但俾人一種好懷舊家嘅感覺, 懷舊洋式傢俬裝潢俾人一種好舒適但又高雅嘅感覺.Dinner Five Course Menu ($600), 另外某菜式要再top up, 講下當中食過幾有印象嘅菜式:.Starter 有香橙火箭菜沙律配 凍蝦同raspberry source, 幾簡單嘅配搭refreshing..Soup : Chilled Cream of Avocado 🥑 牛油果凍湯😹 幾搞野會係法國餐飲到呢一道, 係好creamy 入口好滑, 唔會好溜不過如果飲唔慣凍湯第一野可能會覺得有啲怪🤭.🌟 到主角終於出場😍, 大廚將煙熏味道完全融入鵝肝醬當中,食時可以配上胡椒鹽豐富其味道層次,入口口感非常幼滑, 🌟 兩面都煎香過而入口非常嫩滑好似入口即溶咁,如果嫌太膩嘅話可以配上無花果一齊食..🍷而食鵝肝配酒經典配搭當然要襯法國Sauternes 甜白酒🍯 呢個經典嘅配搭係傳統法國人
[灣仔懷舊家庭式法國餐廳🇫🇷🦆]

🌟[自家製煙熏法國鵝肝凍] 到主角終於出場😍, 大廚將煙熏味道完全融入鵝肝醬當中,食時可以配上胡椒鹽豐富其味道層次,入口口感非常幼滑,

🌟[煎法國鴨肝] 兩面都煎香過而入口非常嫩滑好似入口即溶咁,如果嫌太膩嘅話可以配上無花果一齊食.
🍷而食鵝肝配酒經典配搭當然要襯法國Sauternes 甜白酒🍯 呢個經典嘅配搭係傳統法國人食foie gras(法文其實係指‘肥美的肝’, 包括鴨肝,鵝肝 )時都必會用到嘅配搭. 鵝醬味咸,口味濃郁, 而Sauternes 酒味甜但帶有一定酸度, 兩者看似對立但夾埋一齊卻係非常之夾, 酒除左化解肥膩之外更豐富了肝醬嘅味道, 互相昇華🙌🏻
2001 年波爾多紅酒雖然唔算係好好年但卻係Sauternes酒其中一個偉大年份!呢加好多都已經適飲而且入口嘅甜度酸度都相當平衡, 附以像蜜桃紅茶般嘅餘韻🤤

[烤全雞,120日天然平原雞]雞入口嫩滑而我更欣賞係佢嘅焗飯😹吸受哂雞汁嘅精華非常香🤤

甜品-[鳥結冰膏]Nougat Glace, 幾得意嘅一道甜品, 將鳥結糖口味整成雪葩,加果仁等,幾得意.

總括嚟講都可以不妨一試嘅餐廳,係度搵到一種家庭洋式西餐嘅感覺, 而當中肝醬和鴨肝質素的確對辦, 重點係免開瓶費🤭🤪 當日就同朋友帶主題為Champagne🍾或Bordeaux 🇫🇷嘅酒🤪🙌🏻
p.s. 餐廳只收現金啊💰