由於之前openrice聲稱下列內容可能有法律責任,但本人基於食評內句句屬實,並無虛言!特此再次出文,以警惕街坊!#深水埗長沙灣街坊##歡樂大排檔#真人真事:10月29號去晚飯埋單時,個女收銀俾晚飯張單我睇係455元,於是我就用信用卡埋單,係不需要簽名嘅,攞返信用卡收據冇睇得咁仔細就走左,到上左車至睇到張信用卡收據收左603元,於是即刻打返去問,個女收銀聽電話,我講完俾佢聽啱啱埋單收多左錢嘅事,佢竟然好冷淡咁話等陣,跟著叫左個男人聽,我就由頭講多一次俾佢知收多左我錢嘅事,佢聽完竟然話:收多左幾十元唧!你自己都要有責任睇清楚張單架!我話而家都係我自己睇到你地收錯錢所以打返黎架,收錢嗰個係你地,你地冇責任淨係得我有?仲有咩幾十元呀!你地係收多百幾元呀!如果我再黎幫襯,每次埋單要小心翼翼睇你有冇收多我錢咁牙煙,我仲敢黎咩?個男人仲要再話:收多左你百幾元唧!咁你咪黎攞返咯!呢刻我真係着着地,餐廳收錯錢唔係死罪,我都係埋完單走左唔夠15分鐘就打返黎問,但餐廳兩個人聽完電話,都冇講過一句唔好意思,仲要將責任俾返我!到第二晚我上去攞錢,個女收銀聽到我話黎攞返尋晚收多左嘅錢,就咀藐藐扮聽唔到,個男經理

#深水埗長沙灣街坊#
#歡樂大排檔#

真人真事:

個男人仲要再話:收多左你百幾元唧!咁你咪黎攞返咯!
到第二晚我上去攞錢,個女收銀聽到我話黎攞返尋晚收多左嘅錢,就咀藐藐扮聽唔到,個男經理就叫佢喺收銀機攞返收多左我嘅148元俾返我,跟著又問我姓乜叫我寫落張單度,我話我淨係黎攞返收多左我嘅錢,冇其他野要幫你!

寫咁長篇係想同各位街坊講:
冇諗到今時今日仲有人用呢啲技倆揾食,明碼實價去做生意冇問題,如果個女收銀同個經理唔係夾埋有心收錯收多人錢,點解仲會咁理直氣壯,由頭到尾一句唔好意思道歉乜都冇,收錯錢就完全係個客人冇睇清楚張單嘅問題?
仲有就係張飯單價錢$455,但個收銀打落去信用卡就收603?究竟係真係打錯哂3個數目字定有人存心詐騙?
要再去幫襯嘅街坊就自己睇路啦!

#埋單小心謹慎
#對左食飯張單先
#如果碌卡仲要再睇埋信用卡底單,因為好多時候都唔駛簽名
#最好對埋信用卡銀行發出嘅訊息
#去呢間餐廳幫襯俾啲耐性