2016-06-05
給金記的情書家住西環嘅我有空檔都會入到來數碼港睇戲, 最主要嘅原因就係因為呢一度比較容易買飛, 且亦都唔算太遠是日約咗朋友過嚟睇電影, 因為已經也段時間冇嚟過啦,呢一度嘅餐廳唔算太多, 正當我好徬徨無助, 諗緊要唔要落去香港仔食下香港仔魚蛋粉嘅時候. 比我見到佢佢就係呢一間我食極唔易每次都有驚喜嘅金記啦,金記平時呢就叫冰室啦,呢一度開咗一間叫做金記客棧,主要呢系售賣小菜同埋明路燒味!裝修同之前嘅分別都唔大,但係呢相比禁忌冰室呢就多咗好多小菜而且店員中極力推薦我一定要食呢一度嘅叉燒是日我地兩位叫咗一個例牌叉燒,仲有椒鹽九肚魚,唔少得嘅當然就係美味紅豆冰啊!一嚟到呢個例牌叉燒果然有驚喜,形容詞: 厚切,口感,蜜味!總結: 正!厚切叉燒,肥瘦適中,juicy 得很,燒得剛好,火力十足,帶微燶,香果撲鼻,蜜味香甜!不會輸的好吃!還有新鮮即叫即做的椒鹽九肚魚,分量十分之大,狗肚魚很滑,外皮鬆脆!呢一度嘅廚真係好勁啊!當然唔少得嘅就係呢度嘅王牌美味紅豆冰啊紅豆每一粒都十分之連而且大粒得很!超正啊!呢度嘅環境舒適坐得十分舒服而且超級大間,金記,似乎你有睇我寫比你嘅情書,總會出現在我需要你的地方啊!下
家住西環嘅我有空檔都會入到來數碼港睇戲, 最主要嘅原因就係因為呢一度比較容易買飛, 且亦都唔算太遠 是日約咗朋友過嚟睇電影, 因為已經也段時間冇嚟過啦,呢一度嘅餐廳唔算太多, 正當我好徬徨無助, 諗緊要唔要落去香港仔食下香港仔魚蛋粉嘅時候. 比我見到佢 佢就係呢一間我食極唔易每次都有驚喜嘅金記啦,金記平時呢就叫冰室啦,呢一度開咗一間叫做金記客棧,主要呢系售賣小菜同埋明路燒味! 裝修同之前嘅分別都唔大,但係呢相比禁忌冰室呢就多咗好多小菜而且店員中極力推薦我一定要食呢一度嘅叉燒 是日我地兩位叫咗一個例牌叉燒,仲有椒鹽九肚魚,唔少得嘅當然就係美味紅豆冰啊!
一嚟到呢個例牌叉燒果然有驚喜,形容詞: 厚切,口感,蜜味!總結: 正! 厚切叉燒,肥瘦適中,juicy 得很,燒得剛好,火力十足,帶微燶,香果撲鼻,蜜味香甜!不會輸的好吃! 還有新鮮即叫即做的椒鹽九肚魚,分量十分之大,狗肚魚很滑,外皮鬆脆!呢一度嘅廚真係好勁啊! 當然唔少得嘅就係呢度嘅王牌美味紅豆冰啊紅豆每一粒都十分之連而且大粒得很!超正啊!
呢度嘅環境舒適坐得十分舒服而且超級大間,金記,似乎你有睇我寫比你嘅情書,總會出現在我需要你的地方啊!下個會唔會係QB a?