2020-07-07
呢幾年香港興起左拉麵熱潮,有唔少過江龍喺香港開店,不過品質就參差不齊,今日嚟到尖沙咀嘅立體派,會一會佢。一嚟就叫咗招牌嘅特級白湯,個碗就好大,好架勢,唔知食落又點呢?先飲啖湯,唔算話得好濃,不過都幾有膠質,麵條彈牙,唔會過熟。再食叉燒,口感有啲似火腿,入味,不過切得薄身得滯。朋友就叫咗鯖魚湯野菜海蝦拉麵,碗湯入邊真係有好多唔同嘅菜,感覺同平時食開嘅拉麵唔同,至於蝦係凍上,用咗味淋高湯去熬製而成,食落都幾彈牙。小食就叫左雞軟骨餃子同豚肉燒,餃子口感就幾特別,入邊啲雞軟骨係絞碎左,但都仲有嗰種索索聲嘅口感,幾過癮!豚肉燒感覺似係湯入邊嗰款叉燒嘅厚切版,如果叫小食,好似都係叫炸雞或者靠自己好啲。除非你個碗麵本身係冇叉燒㗎啦。總括嚟講,立體派都係一間唔錯嘅拉麵店,大家經過可以去試吓。
總括嚟講,立體派都係一間唔錯嘅拉麵店,大家經過可以去試吓。