2024-08-10 1368 瀏覽
朋友生日,本來滿心期待食一餐豪氣嘅omakase,但由訂位開始已經係惡夢一場😮‍💨訂位要收按金每位$600,4位已經$2400。呢個按金令我哋誤以為係同食材新鮮、服務優質、環境舒適掛鉤,但原來,真係談起上🙄由引坐開始,一個細細嘅空間已經坐左一對父婦,我地4個人就係坐响佢哋隔離-冇錯!係元氣壽司中間無縫嗰種bar枱坐法…朋友胃痛,問師傅可唔可以安排熱食,師傅表示大部分係魚生,最多只可以幫佢燒一燒,既然到左,冇辦法啦,但係我哋接受咗佢嘅提議之後,佢半件都冇燒過🙄🙄師傅同嗰對夫婦傾到興起,我哋四個就同茶餐廳搭枱冇分別,都唔夠膽講嘢咁大聲,好似好騷擾佢咁,突然之間,師傅就遞咗一嚿紫菜卷俾我,我唔知點反應好-我嘅愕然係我一時諗唔起用咩去接住呢舊食物🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️我估係要用手嘅,不過我未試過食Omakase係響零交流底下去做呢件事🙄🙄🙄呢個時候,開始覺得唔夠冷氣,叫佢開大d,佢話已經係最大…到主菜,首先飯係有陣水桶+酸餿味嘅,6款魚生切定放旁邊,食起上黎係水桶+毛巾嘅味道,食到咁上下,師傅建議飽就改魚生,我哋都接受咗,其實係唔想再食佢嗰嚿飯,感覺仍然係一樣,魚生唔夠新鮮;食到尾聲,有一杯好古怪嘅

呢個時候,開始覺得唔夠冷氣,叫佢開大d,佢話已經係最大…

到主菜,首先飯係有陣水桶+酸餿味嘅,6款魚生切定放旁邊,食起上黎係水桶+毛巾嘅味道,食到咁上下,師傅建議飽就改魚生,我哋都接受咗,其實係唔想再食佢嗰嚿飯,感覺仍然係一樣,魚生唔夠新鮮;食到尾聲,有一杯好古怪嘅湯,既唔係飲開嘅麵豉湯,亦都唔係日式嘅茶壺湯,係有陣人蔘味+蔥味嘅濃水,當然,亦都係因為冇交流,所以冇人介紹過嗰杯係咩湯。全晚最好食係最尾嗰件水蜜桃,咁我去果欄得啦🙄🙄🙄🙄

跟住一定要提下師傅塊多用途萬用布-抹完砧板、抹刀、抹食物碟、抹手…都係同一條布;所以我明白點解佢手握嘅壽司會有水桶+毛巾味🙄🙄🙄🙄🙄

如果呢個係米芝蓮嘅世界標準,我真係不敢恭維🤦🏻‍♀️但食完呢餐我好明白點解港人要北上,我都唔想留响呢度俾人折磨

今餐埋單$12,000,係有生以來食過最差、體驗最差嘅一間米芝蓮 🙄🙄🙄🙄🙄🙄

❌永不錄用❌