2011-04-13
近排家樂坊地庫開左多間日本菜,繼上次試完失望嘅大阪王將,今次再試下隔離嘅豚組 ~是日下午12:30左右去到,場內仲有好多座位店內環境幾relax, 燈先柔和 ,waitress 服務好好~今次叫左3個 lunch ~首先係厚切豚肉石鍋烏冬 $55個湯底比較清甜,唔係好濃豬骨味,不過都唔錯至於烏冬,對比TST 間萬豚屋較軟身,同滑D,唔似萬豚屋咁彈身 至於豚肉出奇地好食,豚肉兩面燒過,帶有少少金黃,脂肪融化,肉質嫩滑 Good~第二就係牛肉咖哩石鍋烏冬 $55咖哩湯底好濃咖哩味,咖哩都好香至於牛肉就冇咩特別,唔及豚肉好食最後係吉列白豚定食 $68首先個係芝麻,芝麻比較硬,好難磨碎,同唔香,而豬扒醬汁帶點酸味,唔濃。之後個生菜絲可配柚子汁或芥末汁。我覺得配柚子汁好食D, 芥末汁好唔match,不過整體生菜絲唔清甜。至於麵豉湯,除左好鹹,都係好鹹。至於吉列白豚豬扒,炸得唔錯,但肉質鬆散,唔juicy,只屬一般。本人比較少食吉列豬扒,只記得一年前去過丼吉日本吉列專門店食dinner價錢明顯豚組經濟實惠好多, lunch set 都係 @$60~70 左右, dinner 都係平均多$20丼吉價
繼上次試完失望嘅大阪王將,今次再試下隔離嘅豚組 ~
是日下午12:30左右去到,場內仲有好多座位
今次叫左3個 lunch ~ 首先係厚切豚肉石鍋烏冬 $55
個湯底比較清甜,唔係好濃豬骨味,不過都唔錯
至於豚肉出奇地好食,豚肉兩面燒過,帶有少少金黃,脂肪融化,肉質嫩滑 Good~ 第二就係牛肉咖哩石鍋烏冬 $55
咖哩湯底好濃咖哩味,咖哩都好香
至於牛肉就冇咩特別,唔及豚肉好食 最後係吉列白豚定食 $68
首先個係芝麻,芝麻比較硬,好難磨碎,同唔香,而豬扒醬汁帶點酸味,唔濃。 之後個生菜絲可配柚子汁或芥末汁。我覺得配柚子汁好食D, 芥末汁好唔match,不過整體生菜絲唔清甜。
至於麵豉湯,除左好鹹,都係好鹹。至於吉列白豚豬扒,炸得唔錯,但肉質鬆散,唔juicy,只屬一般。 本人比較少食吉列豬扒,只記得一年前去過丼吉日本吉列專門店食dinner
丼吉價錢最少貴豚組一倍........
不過係price 唔 fair 去比較, 丼吉係好食D, 個分別都ok大
丼吉果次係黑豚豬扒,明顯比今次白豚豬扒 juicy 好多 texture 好好多 ,肉味濃好多
丼吉嘅芝麻易磨而且香,豬扒醬汁也比豚組好。
生菜絲方面,丼吉可以任加而且鮮甜D,豚組就要加$而唔特別好食。
而講到烏冬, 2 weeks前去過萬豚屋食石鍋烏冬,兩間lunch 價錢唔多
出名嘅萬豚屋味道未見得好過豚組好多,只係萬豚屋偏濃,豚組偏清~
但一講到環境同服務, 我絕對會去豚組。
總結豚組係日式餐廳中價錢唔算太貴,味道都ok但未算出色,平日去食lunch 都係唔錯嘅chooice