餐廳: 香積廚素食館
資訊:

2012-10-13 190 瀏覽
數天前分享一頓招呼與出品均教客人心情愉快的素食是夜繼續無肉之膳,想起附近有一次路過看到新的小店 , 卻就開始了教客人渾身繃緊的晚餐~ 旺區搭枱本是等閒事, 但見入夜仍然有少量位置亦不以為然; 老闆娘一身素白笑容可掬, 女侍應身穿中式服裝亦十分有禮, 但當坐下來不到10秒, 騎呢唐裝老闆"飛"來我面前的餐牌就有彼突襲的印象 接著15秒後就站在我面前"問話"般 (omg: 我仲以為入咗中式快餐店)我卻報以大方微笑, 馬上點了乾炒什菇河及松子卷, 老闆在我說了炒河粉話未完就此總結: "都夠你食啦" , 我便說明如果食不完就會拿走; 當問及有沒有粥時就很粗鄙說"無" , 其他食客問有無河粉時都一律公平粗魯回應上菜10 件迷你版賣相不俗, 但女侍應馬上走到身旁說"呢個好好食" , 就教人有"賣跌打藥"的硬銷感松子香味濃郁 ,卷物外脆內軟但淡而無味, 甜酸汁略為太糊口 ;看見有些是店主的出家人朋友出入 , 亦有一些或似我首度光顧的客人, 老闆或是巳習慣和一眾法師, 師兄高談濶論,漠視客人需要有較為清靜的進食時間 , (咁唔係要極端到好似去某寺院茹素唔比講嘢 !) 乾炒什菇炒河粉出場: 見我映相就馬
數天前分享一頓招呼與出品均教客人心情愉快的素食

乾炒什菇炒河粉出場: 見我映相就馬上話"得唔得呀?"(賣相)" 寫好D, 咁就功德無量啦! " (註: 我唔係你請來嘅, 亦唔係你朋友, 駛唔駛咁講!)
味道: 尚算少油, 菇類處理得宜無草味, 但份量只有平日食開茶餐廳嘅下午茶size !
期間有情侶因法師就座就給分配到一旁坐下, 但不久老闆下令就"吩咐"他們要另坐另一張枱, 情侶無聲反抗一走了之
奇景;
接著對面剛到的太太等待丈夫期間亦要領教老闆表演"飛"來的餐牌, 今次兩本"飛"來的餐牌降落在枱上, 但請注意該位太太手上正拿著一本看了10 分鐘的餐牌

老闆娘此時尷尬樣貌打完場: 奉上免費,甜點南瓜糕
來欲挽救局面 , 可能她已習慣老闆的習慣吧~
整體茹素食品質量較少, 只剛好一人份量; 但係加埋教客人生厭的回憶就是此料不及 !
$5 茶, $ 52 松子卷, $58乾炒什菇炒河 + 10% 服務費
題外話/補充資料: ~ 情緒高漲的老闆在只有8張4人枱和兩張6 人枱之間急速往返 , 腳步連他腰際十多條鎖匙發出的音响, 都蓋過了電視播放某法師的演講 ,全場人客就是聽住呢D 噪音食飯 ! ~ 待客之道:當 接待客人電話查詢時 , 卻沒有等待客人問完就大聲回答更正客人, 啱嗎?! ~ 主廚出品固然重要, 但主場太霸氣教人難過 ! ~ 是日特價菜式 寫在收銀處後,老闆娘竟然叫客人行出去看, 連基本招呼嘅餐牌都唔準備, 唔係去食海鮮噃! ~ 卡片有深圳分店, 未知服務是否一樣騎呢?!
2012-10-11
  • 乾炒什菇炒河粉