2012-11-14 69 瀏覽
其實在許多街坊街里的地方,有時都會找到特式小店。滋味堡在長沙彎區祇是小店,大約衹有七、八個座位,雖然店小但都很乾淨及很光猛,沒有給人肥淋淋的感覺。食物種類以小食及麵食為主,午市都會有碟頭飯供應,價錢亦很便宜,街坊生意嘛!睇了牆上的食牌,都不知怎樣揀,最後都係點了 - 緬甸魚湯金邊粉+ 香脆辣魚麭 + 熱檸菜蜜緬甸魚湯金邊粉 - 當我喝一口湯,一種很濃的香矛味湧出來,據老闆娘稱魚湯由魚肉、香茅、薑黄及蕉芯來煲,淋上金邊粉,加上幾片油炸鬼及芜茜便成了;魚湯帶有很濃烈的香料味,我覺得浸在湯裏的油炸鬼更好味。另外,湯中亦發現幾條蕉芯,口感有啲似煮林左嘅竹筍或西芹,據老闆娘稱蕉芯可以清熱,係傳統緬甸湯粉的慣常用料,果然很特別呀!不過細碗在啲。 另一驚喜就係香脆辣魚麭,麵麭烘得麭軟面脆,裏面的餡料更惹味,魚鬆加入洋葱及咖喱等香料,炒得乾身無油;咬一口麭,濃濃香料味的魚鬆滑而不油,可令人再 encore.
其實在許多街坊街里的地方,有時都會找到特式小店。
緬甸魚湯金邊粉
蕉芯