2018-08-05 638 瀏覽
今日整定我有食神,行過路過紅磡呢條崇志街,發現呢間唔多起眼嘅餐廳,俾佢呢個招牌吸引左標榜係「全港首間錫紙貝殼粉絲」,反正自己未試過,雖然唔係好肚餓,心諗點都要試吓時間已經係下午三點鐘左右,但客人亦不少,睇嚟仲好似係熟客咁,個個食得津津有味牆上面介紹咗幾隻不同的粉類可供選擇,我決定試吓綠豆粉絲,因為粉絲係我嘅至愛首先試咗個小食,手拍青瓜和木耳雙併青瓜味道爽甜,帶強烈麻棘香味,一向對麻辣有強烈反應的我,耳背馬上冒汗,嗜棘的人就是喜歡這種感覺主角出場了,錫紙包裹着放在一個大碗內,賣相頗有趣,有點像拆禮物的心情打開之後,香氣隨之而來,把粉絲夾起,晶凝通透湯底的餡料亦不少,看見的有蟲草花,鮮蜆及蔥花、芫茜,難怪香味濃郁,實在令人一試難忘餐廳推介的解渴精選,特別是這個豆漿蘭香籽,有點豆漿的味道,而下面的一粒粒好像西米般的很有咬口,食得好過癮有時食嘢都好講緣份,今日呢間餐廳同我就真係屬於緣份的約定,第一次品嚐到這個獨特的錫紙貝殼粉絲,下次再有機會經過紅磡,都會再嚟幫襯

青瓜、木耳

首先試咗個小食,手拍青瓜和木耳雙併
招牌錫紙貝殼粉絲
打開之後,香氣隨之而來,把粉絲夾起,晶凝通透

豆香蘭香籽

豆香蘭香籽