2021-04-30
最近發現網上好評如潮 位於荃灣的緣聚鮮鍋 推出了芫茜點心😍身為芫茜控嘅我😋梗係要趁住熱潮即刻去朝聖一下啦😌全新創意製作 包括以下11款爆茜點心( 芫茜腸粉 芫茜肉片粥 芫茜芫蝦燒賣 芫茜菜苗餃 芫茜蘿蔔糕 芫茜紅油炒手 芫茜鹹水角 芫茜蝦春卷 芫茜荷葉飯 魚湯芫茜鮮竹卷 上湯芫茜金翅灌湯餃)🤤另外仲有 午市精選2人套餐 風味煲仔任選一款 精美點心任選三款 特價$88 免2位茶位 都幾抵食🤭 不過記得留意(星期六日及公眾假期+$20)🤔 店舖燈光明亮 座位寬敞 雖然今日係星期日 但店舖面積都幾大 所以唔使等位好快就可以入座啦👍。芫茜蝦春卷(HK $36)即叫即炸蝦春卷 外皮超脆可口 蝦肉爽口彈牙 唯獨芫茜餡料不夠多🤭。芫茜蝦燒賣(HK $36)成堆芫茜遮住咗粒燒賣😅仲有好大粒蝦添 不過芫茜味太重 搶咗燒賣原有味道 個人認為原始燒賣比較好食🤗。假日點心二人餐(HK$88+$20)煲仔鳳爪排骨飯屬於二人份量 所以比平時嗰啲大煲 不過啲飯完全冇鳳爪排骨香味 似係飯煮好之後先添加上去😟 如果可以米連排骨鳳爪一齊煲熟 咁會好食好多😑。鯪魚釀尖椒尖椒味道較辣 能夠滲透喺鯪魚肉當中 味道不錯。 緣聚蝦
身為芫茜控嘅我😋梗係要趁住熱潮即刻去朝聖一下啦😌
店舖燈光明亮 座位寬敞 雖然今日係星期日 但店舖面積都幾大
所以唔使等位好快就可以入座啦👍
。
芫茜蝦春卷(HK $36)
。
芫茜蝦燒賣(HK $36)
成堆芫茜遮住咗粒燒賣😅仲有好大粒蝦添 不過芫茜味太重
搶咗燒賣原有味道 個人認為原始燒賣比較好食🤗
。
假日點心二人餐(HK$88+$20)
煲仔鳳爪排骨飯屬於二人份量 所以比平時嗰啲大煲
緣聚蝦餃王
外皮較厚 唔煙韌 蝦肉有雪藏味道 🥺
鮮竹牛肉球
鮮竹牛肉球係我食過最差嘅一次👎 冇牛肉味不特止
一夾落去仲要散曬 完全吾彈牙 如果合埋眼食 都唔知自己食緊咩😱
。
整體而言 緣聚鮮鍋嘅點心水準比較參差 下次都未必會山長水遠再嚟食😵
另外衛生問題須要注意 因為侍應俾我嘅所有碗碟匙羹 都係有污漬 油立立😰
叫佢更換咗幾次 都同樣有呢個問題 最後揀咗好耐先搵到套比較乾淨啲
我再用熱水洗乾淨 先敢用😢 溫馨小提示 所以大家係呢度用餐
《記得 記得 記得 留意清楚呀 》😓