2006-06-12
本來是朋友影完畢業相後,打算請大家食飯,但主角臨時有事。負責訂位的我,既然已book了,索性與其餘四人o黎食飯。星期日係中環的晚市,估唔到有好多人,差不多滿座。而且環境俾我想像中好,我還以為是一般的酒樓格局。四喜烤麩-我只食到甜味,因為太甜關係,我食了一兩舊已無食。鹹肉醃篤鮮-有鹹肉、火腿關係,所以湯底特別濃夠晒野味,但不會過鹹,比小南國好。京燒羊肉-好有水準,皮好脆、肉好嫩,羊味好香。黑醋排骨-大大舊排骨,幾有咬口,味道亦唔錯,不過冇"阿拉"的黑醋排骨咁香咁入味。鍋貼小棠菜-我真是大鄉里,以為是小棠菜的鍋貼。原來是酥炸蝦膠,外層的酥炸皮炸得唔夠脆,而且一夾就散開,蝦膠唔夠彈牙,亦冇味。雖然是經理推介,我認為最差是呢碟。上海粗炒-買相麻麻,聞落亦有陣味。估唔到麵好彈牙,炒得好入味。灌湯小籠包-註明是灌湯,還以為是包住滿滿湯汁,實際是湯不算多,但皮好薄、肉夠鬆,唔會實。擔擔面-紅紅的湯底,辣味好足。而麵條粗幼不一,亦好有韌度,似乎手打麵。飯後還送桂花榚。輪價值、服務及食物都唔錯,中午時段值得再來一試。
負責訂位的我,既然已book了,索性與其餘四人o黎食飯。
四喜烤麩-我只食到甜味,因為太甜關係,我食了一兩舊已無食。
京燒羊肉-好有水準,皮好脆、肉好嫩,羊味好香。
飯後還送桂花榚。
輪價值、服務及食物都唔錯,中午時段值得再來一試。