講起羅宋湯,唔知大家對佢有咩認識其實佢係烏克蘭的一種雜菜湯。這次來到打銅鑼灣的一間俄羅斯菜館,嘗試一下這兒特色羅宋湯!畢竟很少以餐湯作為招牌菜。一邊看餐牌,一邊了解俄羅斯的歷史。原來俄羅斯娃娃早在1890年出現,是七福神玩具啟發了畫家馬留丁。係20世紀,羅宋湯由白俄難民傳入上海。上海招牌羅宋湯$58的色澤非常好看,面頭還有一些紅油!一入口,覺得番茄湯的味道是甜甜的,當然後勁是酸溜溜的。裏邊有很多雜菜,值得一讚是牛肉非常可口,肉質軟林、重肉味,是一個值得推介的湯品。加上勁脆的蒜多😍還點都要一樣小食:傳統迷你蝦多士,口感非常香脆,蝦味非常重,配上沙律醬真係一流!底下仲有一些酸菜絲,都是非常好食的。主菜有好多選擇,有意粉有飯,不過我哋都係鍾意啲地道啲嘅菜食,所以叫咗一份俄式串燒羊配搭雜菜沙律$230重點是它的口感,非常軟熟,外面係七成熟,裏面係五成熟,睇落去仲有少少紅潤,食晒咁多舊,一啲渣都冇!配上的燒汁味道剛剛好,不會太濃烈或鹹。朋友鍾意食嘅嘢比較美式,因此點了一份芝士牛肉漢堡$108,他說味道很不錯,中間的牛堡是流心的,跟外面吃到的很不同!加上有番茄和生菜等等口感一流。還有脆卜卜的薯條唔

一邊看餐牌,一邊了解俄羅斯的歷史。

加上勁脆的蒜多😍

唔錯的西餐,有靚境。

下次黎飲下酒都唔錯😊