2019-10-24
呢日約左設計師朋友食lunch,為左就我之後既活動,我地要係尖沙咀食~~~我就叫佢揸主意睇下食乜,設計師果然係有藝術氣息d,揀左一間以名畫家“梵高”為主軸既餐店xpp既以“梵高”為名,店內固有不少梵高的名畫作為裝飾,同時亦有其為設計慨念既餐具擺設,大部份都好精美,相信“梵高”迷一定會愛上這兒!中午時段,店内有提供lunch set,當日我地都每人order左一份“3-course”HKd$268+10%既set ヽ(´▽`)/點餐之後,先由店員奉上一籃烤暖後既餐包~其後可以喺湯同沙律之間二選其一♥我要左當日既“忌廉椰子南瓜湯配羅勒”,朋友則選“泰式烤豬頸肉配青芒果沙律”~~而主菜方面,我要左一份“ 長通粉配燉牛肉”,朋友就點上了“咖哩魚配番茄、馬鈴薯及印度香米”~~Penne既份量適中,富有質感咬口,混合香嫩燉牛肉醬、芝士同茄蓉,味道平衡得剛好,簡單既配搭已覺滋味✔✔✔設計師朋友同樣對佢既咖喱魚表示滿意,佢俾左一舊魚柳我試,味道的確唔錯,肉質亦能保持嫩滑~~主菜過後,就到甜品部份,可以係水果拼盤同是日甜品之間二選其一 :)我地兩個都揀當日既甜品:椰子奶凍♡呢個甜品唔單止外觀精美,味道更
點餐之後,先由店員奉上一籃烤暖後既餐包~
其後可以喺湯同沙律之間二選其一♥
我地兩個都揀當日既甜品:椰子奶凍♡
呢個甜品唔單止外觀精美,味道更係一讚,又香又滑!!!!
最後以花茶作結~~~
呢日呢個充满藝術氣息既午膳實為寫意♥♥♥