2020-12-18
哩間泰國菜,每隔一排就會有心癮,想去食佢嘅豬手同船麵。見近排天氣涼咗,又係去食返碗熱粉麵暖胃嘅時間。今次叫咗鳳爪湯金邊粉、咖哩雞金邊粉、豬手、椰汁冰。鳳爪質素一時時嘅,我試過佢太好生意,未煮夠身就要賣,咁個鳳爪就會偏爽啦。今次哩碗係啱啱好,滷水好入味,皮軟而未至於融掉,入口一啜啲肉連皮就即刻離晒骨。超好味。咖哩雞個汁好濃好夠味,辣辣地好暖身。原本每次嚟都會叫豬手粉或豬手飯嘅,但今次覺得叫碟爭豬手可能會抵啲;的確無決定錯。豬手好大碟好抵食呢。豬皮好多膠質,好軟好入味,就算皮內嘅瘦肉都唔會硬.... 結果兩個人,一人一碗粉,再加成碟豬手,食晒..... 哩度粉麵嘅份量我覺得都唔算細,隔離枱一個大男人食一碗湯粉唔加其他嘢都夠。4-50蚊一碗咁有質素嘅泰粉超級抵食。佢仲有好多其他菜式㗎,小食小炒全部都好得,不過近排唔知係咪疫情關係,無開爐無小炒食,如果唔係必叫馬拉戔炒芥蘭。
今次叫咗鳳爪湯金邊粉、咖哩雞金邊粉、豬手、椰汁冰。