2022-07-03
打完風後的星期日,同家人出去Yoho午飯,順便補充番啲物資。過去2日打風唔係公仔麵就係麥當勞,所以今日本身係想食清淡少少的,但後來揀咗天丼。周末的Yoho mall一定勁多人,差唔多3點去到時都要排隊,不過比預期中快咗有位。家人叫咗天婦羅烏冬配豚骨白湯,各樣天婦羅都新鮮,一來應該真係有單先即炸,二來炸的時間亦都控制得好,而烏冬亦算彈牙,唯獨炸蝦的味道較淡。我就叫咗個華味鳥天丼,天婦羅有2件薄雞肉,2件雞寶,蓮藕,四季豆,再加半熟蛋。我較鍾意雞寶的味道,食完2件仲想要多啲,反而薄雞肉我覺得一般。蓮藕及四季豆都掌握得好,炸的時間適中。半熟蛋撈埋飯一齊食好正。另外追加茄子及蕃薯各一份 (每份2件),蕃薯都炸得好味,推介!雖然係天婦羅,不過炸得一啲都唔油膩,大家都可以試下!提提大家,用膳時間為45分鐘,會否好趕?對於我同家人就無問題。
雖然係天婦羅,不過炸得一啲都唔油膩,大家都可以試下!