2021-04-08 781 瀏覽
最近發現好難可以搵到好食上海菜,早排係ig見到呢間上海小菜館就即管試下。一入到去就有一種舊式上海菜館既感覺,菜單都好多好耐冇食既上海小菜。2個人叫左薰魚、獅子頭、蘿蔔絲餅,咁當然唔少得既就係蟹粉小籠包同招牌小籠包啦。不過真係得小籠包好食,蟹粉小籠包係香港黎講我會俾7/10分,蟹粉都叫幾濃郁,肉都幾鮮味,而小籠包都算唔錯,皮唔可以話最薄但都算係唔錯,餡料味道都叫做幾好。只不過其他小菜真係唔掂,首先個薰魚太乾,個味好奇怪,亦冇魚味。而獅子頭個肉好’梅’、超淋,好重薑味,但冇乜肉鮮味,而且個汁都好怪,可以話只係一個啡色嘅汁,冇乜味道。最後個蘿蔔絲餅算係好少少,餡料味道唔錯,不過個外皮就厚咗啲,有少少浪費左個餡。如果要試既話可以試個小籠包,但係其他就不了。