2018-08-09
今日同久未見面的友人,她推薦呢間北京上海菜。由元朗西鐵站行過來大概要10mins ,附近都有好多餐廳,呢條街都唔難搵。餐單上有好多菜色,不過我地就比呢個石窩鮮蟹粉炒飯(細$88)吸引住。一上碟先系比個size 嚇親,叫左細既真系好細碗,只有一碗飯的 size. 不過聽到個石窩渣渣聲,d煙飛上黎,睇落聞落好吸引。正如一眼睇曬份量唔多,但入面好多蟹膏蟹肉。蟹膏蟹肉加上鹹蛋融在一起超級好味送飯一流。友人就好鍾意食飯焦,香脆可口。另外,我地叫左京蔥爆牛肉跟薄餅($108)同京滬四小龍($58)。牛肉用鐵板上台,好有爐氣,牛肉夠味,d 配菜洋蔥仲好食,可惜那博餅雖用點心蒸籠上碟,可惜卻是凍的,略為失色,博餅有成10塊好飽肚。另外點左,京滬四小龍,包括有黑松露同埋蟲草花味,呢個就新鮮熱辣,真系要小心燙口,其實唔系太分到各仲味,不過皮薄多肉汁就正拉。另外茶位每人$8而前菜$10。另外一提,餐廳d 職員服務態度好好,主動加水收碟,可以同友人傾耐d 都唔會比面色。