2022-12-07
各國旅遊逐漸開放,好多香港人歸心似箭返鄉下(日本),雖然本人今年未能去日本, 只可以喺香港食住個海鮮丼,慰藉心靈。突然想起觀塘工廠區,有一間隱世漁吉海鮮丼專門店。我們order了 北海帆立海老丼和另一個北海帆立丼配三文魚籽和海膽,並且即時製作,食材顏色繽紛,即時食慾大增,又大大碗碗,好滿足。北海帆立海老丼,大大隻牡丹蝦、赤蝦和甜蝦。味道鮮甜脆口,凡立貝微微燒過,咬落去大大片厚身清甜。配上清檸,即時提升咗食材味道,真正係perfect match,還有配上一件厚玉子,好滿足、好飽,食材是新鮮直送。北海帆立丼配三文魚籽和海膽:大大片帆立貝和海膽微微燒過,食材新鮮好鮮味,三文魚籽大大粒,好爽口,丼飯微微煙韌,有口感。丼飯還配上青檸檬和玉子,食材鮮味提升不少,份量十足好滿足。整體嚟講,舖頭細細,員工服務態度誠懇,環境乾淨企理,廁所十分整潔。
突然想起觀塘工廠區,有一間隱世漁吉海鮮丼專門店。
北海帆立丼配三文魚籽和海膽: