2024-08-14
, 今天和朋友去銅鑼灣行街睇戲,都食晚飯嘅時候走到附近搵吓嘢食,銅鑼灣都好多食店,我朋友話記得有人讚過附近有間好食嘅火鍋店,這間火鍋店叫快樂小羊,位於銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期4樓,港鐵銅鑼灣站C出口行1分鐘就到,非常方便,我同朋友都好鍾意食火鍋,當然有去食啦。這間火鍋店嘅室內環境都大,亦裝修好靚好整潔光猛,非常適合影相打卡,餐枱大張,座位係梳化,令人坐得舒服,餐廳員工有禮貌,服務態度好,來這裏食都唔錯。我哋入嚟就睇到這間火鍋店嘅餐牌上有好正嘅優惠,是夏季特價狂歡,夏季菜品個驚喜價,200克A級羔羊肉特價只係$28,而叫濃郁酸辣金湯鍋底就送美國肥牛一份,非常抵食,仲有食$300送$300現金券,同埋免費送楊枝甘露一份,真係好正嘅優惠。我哋首先要點個湯底,餐牌上嘅火鍋湯底都好多款選擇,仲有雙味鍋同三味鍋湯底,真係唔錯,湯底我哋就揀咗光陰鍋,亦叫清湯鍋,個湯底上枱後見到有好多材料喺入邊,有大蔥、蒜頭、紅棗、當歸、薑、蜜棗、杞子等,火鍋店太客氣啦這個湯底點會係清湯,而且嗰個材料不少,未滾到聞到好香嘅濃湯味,滾咗後我都飲咗幾碗先打火鍋,好味好飲。跟住我哋叫咗肉類嘅羊肉、牛肉,丸類嘅手
跟住我哋叫咗肉類嘅羊肉、牛肉,丸類嘅手工丸雙拼,配料嘅鴨血,海鮮嘅水魷魚,除咗叫鍋點,仲叫咗燒烤類嘅蒙色羊棒骨,因為隔籬枱都有叫到,我哋就即刻聞到好香嘅味道,呢間火鍋店嘅燒烤類食物都唔錯,蒙色羊棒骨用烤型式調製,肉質香脆吾會乾,好有肉汁,同埋用咗特製既香料燒,只有少少辣味,完全香味撲鼻,好好食。
這間火鍋店嘅羊肉名都好特別,我哋叫咗個羊肉個名係塔拉上的快樂卷,真係食得快樂,羊肉不羶,又鮮又嫩,羊肉盤啲羊肉擺得都靚,令人開胃,牛肉係美國牛肩脊,片片都大片,份量唔少,好有牛肉味,即滾即食,食得方便快趣,而手工丸雙拼有三選二,有蝦丸、墨魚丸和羊肉丸三款,選咗蝦丸同墨魚丸,丸粒都好大粒,果然是手工丸,兩種丸粒口感相當鮮嫩彈牙,與清湯非常配合,又格外鮮美,鴨血令人口感就軟滑,而水魷魚令人個口感就非常爽滑,好配合做火鍋材料。
快樂小羊嘅蔬菜係免費放題,有瓜有菜任食,有粟米、唐生菜、油麥菜、娃娃菜、南瓜、冬瓜、蘿蔔、薯仔,啲蔬菜瓜都好新鮮,食樣樣嘅蔬菜瓜都好夾個湯底味,真係唔錯,又一定唔會唔飽,飲品我哋就選擇咗一支啤酒,大家分享,食火鍋最配合嘅飲品。
快樂小羊好值得推薦俾大家,食得好滋味,又好抵食,價錢唔貴,真係好食不貴,而且食物質素又高,尤其是羊肉不羶,亦有吃$300送$300現金券嘅活動,性價比高,真係食得令人快樂,我哋下次一定再來食其他食品。