2023-01-12
鋿晶館(上環)今日假期我同老公去咗上環嘅鋿晶館食中菜。餐廳環境似啲舊式酒樓,坐落舒服,可以枱之間距離不會太近。1 龍蝦海皇羹海皇羹用料豐富,有好多海鮮同材料,所以飲落好鮮甜。材料包括有蝦、瑤柱、龍蝦、蛋白、金華火腿、紅蘿蔔粒。龍蝦同蝦新鮮,肉質彈牙。另外,金華火腿香濃滋味,令成個湯嘅味道更加昇華。2叉燒叉燒佈滿蜜汁,熱辣辣,睇到已經流晒口水。叉燒半肥不瘦,肉同脂肪嘅比例啱啱好。叉燒肉質鬆化,表皮帶點焦香。3 金薯一口牛依碟小菜非常惹味。牛肉濃味,肉質鬆化。薯仔表面炸過,食落表面香脆,內裏粉糯。另外,仲有青椒、紅椒作伴菜,除咗視覺上更加豐富,食落都更加香口。4 香檸蝦球蝦球大大隻,炸完後,食落好香口,入邊蝦肉彈牙。之後再用上青檸醬打茨,識落酸酸甜甜。面層仲放上香脆的花生粒,令口感更豐富。5 潤腸帶子扒豆苗最後食返個蔬菜先。師傅將帶點酒味的臘腸潤腸切成粒粒,再配上粒粒的帶子,成個餸菜味道非常特別。豆苗新鮮,炒完好有鑊氣。
1 龍蝦海皇羹
2叉燒