2021-05-04 123 瀏覽
拉麵一向俾人嘅感覺就係速戰速決,由點選到食完,可能 15 分鐘就搞掂,趕時間固然方便快捷,但有時想坐耐一點都怕阻住人做生意。最近就有朋友推介我試下呢間集拉麵與酒吧概念於一身嘅「娜吧」,據說店裡嘅拉麵唔單止做得出色,而且環境舒服自在,絕對適合同三五知己嚟傾下偈飲番杯。餐廳位於宏安道 AIA Tower 地下,門面以黑框玻璃作設計,配上室內的水泥牆身、高樓底和粉淺色嘅霓虹燈裝飾,空間與視覺感一流,啱晒鍾意打卡嘅朋友!餐廳午市以供應拉麵為主,午餐送小食及免加一,而且逢星期三幫襯,三人同行,更可享一人免費吃叉燒拉麵優惠。一坐低店員就會送上兩碟餐前小食,有炸蝦片、wasabi 豆、花生同開心果,蝦片係餐廳自家製,鬆化又唔油膩。我哋點咗黑豚叉燒拉麵 同 日式沾麵 各一客,另外再加咗一款小食。先試下碗自家製黑豚叉燒拉麵,湯底以新鮮豬筒骨、雞腳、豬手和多款蔬菜熬製而成,入口有豬骨的濃郁鮮味,稠身起膠。配料有紫菜、肉碎、自家紮的厚切叉燒同溏心蛋。叉燒肥瘦比例啱啱好,咬下肉香四射,有種入口即融的感覺。溏心蛋也是心機之作,蛋黃晶瑩剔透、調味適中。拉麵水準亦不俗,彈牙不易腍,配上入味的豬肉碎吃,極富口感。至於
至於另一客日式沾麵就更加有驚喜, 麵條以竹墊承托,再用冰鎮形式上桌, 送上來時煙霧瀰漫,好似仙境一樣,超夢幻。配料亦唔失禮,有鮑魚、三文魚、蟹柳、紫菜絲和溏心蛋,非常豐富。
麵汁以鏗魚粉、上湯和肉碎等調製而成。鮑魚肉質嫩滑,入口有鮮味;三文魚油潤肥美,麵身爽口煙韌,沾上濃厚嘅麵汁吃,東瀛風味十足,絕對是夏日首選。
小食點了日式鱈魚豆腐,魚腐炸至金黃焦香,入口外脆內軟,結實彈牙,有好香嘅魚味,唔錯,值得一試。