父親節到了, 又係時間做乖乖女, 知道爸爸鍾意食放題邊爐, 最大嘅原因係佢鍾意食食下又可以出去拎下嘢食, 唔使齋坐咁悶. 另外, 佢係不折不扣嘅海鮮迷, 上星期見到有網上雜誌介紹開咗一間新嘅牛鍋, 每位食客於晚市惠顧都可以有海鮮盛合一客, 當中包括龍蝦添! 佢好似一般牛鍋放題一樣, 牛肉有幾個級數, 可以選擇父親節一於食好啲, 我哋點咗日本霜降和牛放題, 首先選擇湯底, 有日式和牛清湯, 小魚蕃茄湯, 日式壽喜燒, 泡菜豬骨湯, 骨膠原雞湯, 鰹魚昆布湯. 我係一個不折不扣嘅蕃茄迷, 當然點小魚蕃茄湯啦, 佢真係有幾條魚乾響湯裏面, 跟住自己在喺buffet枱上攞咗幾片番茄加料. Buffet枱上有好多食物嘅選擇大部分都同其他牛鍋差不多, 例如唔同菜嘅款式, 肉丸魚丸類別, 稻庭烏冬, 小雲耳, 菇類等等, 除此以外仲有好多調味料咁俾大家 ”搞來搞去” ^0^! 到侍應端上湯底嘅同時, 第二個侍應立即送上刺身和海鮮盛合. 刺身拼盤上有牡丹蝦, 帶子, 三文魚, 吞拿魚同埋劍魚腩, 開完全唔駛剝殼, 而且四個大蝦頭排得好靚! 大蝦頭可以用嚟淆湯令湯底更鮮甜, 又或者就咁食蝦頭

侍應端上湯底嘅同時, 第二個侍應立即送上刺身和海鮮盛合. 刺身拼盤上有牡丹蝦, 帶子, 三文魚, 吞拿魚同埋劍魚腩, 開完全唔駛剝殼, 而且四個大蝦頭排得好靚! 大蝦頭可以用嚟淆湯令湯底更鮮甜, 又或者就咁食蝦頭裏面嘅蝦膏又得. 帶子大大粒而劍魚腩比較實身, 呈現新鮮嘅狀態, 有少少有油香味, 真係想一食再食~

海鮮盒內有扇貝, 沙白, 貴妃蚌,生蠔, 聖子皇, 海蝦, 鮑魚最重要嘅就係龍蝦. 十分認真地說全部海鮮都係好新鮮嘅~絕非雪藏海鮮! 見到鮑魚仲係活生生仲響度郁的! 生蠔煮完一輪仲係好大隻還有一些甘甜! 扇貝, 貴妃蚌都被洗得好乾淨, 絕對冇沙, 蟶子皇大就係當然㗎啦, 仲好好肉 咬落十分爽口! 鮮蝦我放到最後先食, 以為平平無奇一隻蝦, 點知肉質細嫩,完全唔會實的的! 另外一個重點就係龍蝦本來係南非龍蝦, 但係佢哋話今晚冇曬貨所以, 改咗用波士頓龍蝦, 憑肉眼一睇就知道啲肉係十分新鮮, 唔會好似食自助餐嗰啲龍蝦被烚到啲肉死實實. 蝦肉彈牙鮮甜, 而且有好多膏, 第一次一人半隻咁新鮮多膏嘅龍蝦放在自己火煱內, 可以“自私食”!

到尾聲當然係甜品時間啦! 除咗有雪櫃裏面嘅甜品外, 仲有每人一杯嘅雪糕, 有Movenpick同埋Hargandize畀大家揀, 我同屋企人一支選擇咗楓糖合桃既Movenpick, 因為出面少有一D.

其實出面真係冇乜試過咁正嘅火鍋放題, 第一牛肉好正, 第二海鮮盒嘅材料完全係新鮮, 每一款都係鮮甜, 第三係刺身唔似係係普通放題級數嘅刺身, 餐廳都幾肯揼本我係食材方面, 今次父親節晚餐, Daddy表示十分滿意!

日日涮美孚百老匯街69-119號美孚新邨第4期美孚廣場3樓訂座電話: 29822231
2018-06-17
15 分鐘 (堂食)