2018-06-28
朋友約咗我嚟佢做開瑜珈間centre開嘅餐廳食飯,本身我帶住成見以為呢類健康餐會唔好食,但原來佢哋全部菜式都係由註冊營養師設計、酒店級行政總廚主理,加埋食材又新鮮又高級,都幾高水準餐廳雖然唔大,但座位都幾闊落,唔會逼「劫」餐牌上每一款食物除咗寫明食材對身體嘅益處之外,都會有埋卡路里數,好方便嚴格控制卡路里攝取量嘅人。不過我就冇注重開呢啲嘢,想食就叫,乜都試啲[羽衣甘藍凱撒沙律配煙三文魚(123卡路里),$98]羽衣甘藍屬於super food之一,佢含有葉黃素,再配埋挪威三文魚嘅omega-3,好味得嚟又可以改善黃斑病變、眼睛疲勞等症狀[鮮香草焗萄國乳豬(320卡路里),$238]乳豬脾燒到金黃色,賣相非常吸引我哋影完相後店員就拎佢返廚房幫我地斬件,方便我哋食,好貼心。乳豬嘅蛋白質豐富就不在話下,加上皮下脂肪少,食多幾件都唔覺油膩[香煎智利海鱸魚鮮香草蕃茄汁(549卡路里),$238]海鱸魚煎得十分嫩滑,而且有豐富維他命A同omega-3,食咗可以提升免疫力同延緩皮膚衰老。而個香草蕃茄汁更加係加咗蝦入去熬,非常鮮味食到呢度,店員突然間喺度set嘢,原來係有世界杯直播睇呀!(呢間餐廳做緊
餐廳雖然唔大,但座位都幾闊落,唔會逼「劫」
[羽衣甘藍凱撒沙律配煙三文魚(123卡路里),$98]
[鮮香草焗萄國乳豬(320卡路里),$238]
乳豬脾燒到金黃色,賣相非常吸引
[香煎智利海鱸魚鮮香草蕃茄汁(549卡路里),$238]
食到呢度,店員突然間喺度set嘢,原來係有世界杯直播睇呀!(呢間餐廳做緊世界杯套餐,$200包一份小食同埋兩杯飲品)於是我哋就一路睇住葡萄牙對摩洛哥,一路慢慢食 甜品
[法式焦糖燉蛋(86卡路里),$58]
店員見我哋唔知揀邊款甜品就推薦呢個「皇牌」俾我哋,果然冇介紹錯啊。燉蛋做得好結實幼滑,而且即使配埋個雲呢拿醬一齊食都唔會太過甜,非常好