2018-12-17 1371 瀏覽
天氣終於轉涼,凍冰冰就最岩去食香港特色煲仔飯啦!本來想去油麻地,但係一睇發現食開果間差左好多,惟有再search下邊度好啦!見到呢間江湖小棧有豬油煲仔飯,好吸引!星期六七點幾去到已經有一堆人係門口等緊,要等差唔多30分鐘先入得。仲差一個的時候會問定你食咩飯,煲定等你唔洗等咁耐!呢度的煲仔飯有好多選擇,有普通的又有自選三餸。我地揀左土魷煲仔飯同臘味滑雞,仲叫左一個馬拉棧燒通菜。可能我地一落完order就好快有位,所以坐左一陣先有得食!呢度地方都幾逼,我地係坐係走廊加的摺枱,坐得唔算舒服。煲仔飯會連埋豬油同豉油一齊上,落完豬油焗一陣,食的時候再落埋豉油!煲仔飯有豬油香,有甜甜的豉油,土魷的鮮味,臘味的咸香,仲有大大塊的飯焦呀!🤤🤤🤤呢度d煲仔飯係真係幾好食!可以encore! 不過提提大家,食臘味飯的朋友唔好落大多豬油,因為臘味本身都油,落得太多成個飯就會太油喇!仲有馬拉棧燒通菜,通菜新鮮有甜味,煮得岩岩好,不過係油左d!同埋煲仔飯好好食,變左我地成日掛住食飯,忘記左個通菜,下次可能淨食飯算喇!🙊🙊🙊

土魷肉餅煲仔飯
臘味滑雞煲仔飯

馬拉棧燒通菜
2018-12-15
30 分鐘 (堂食)
土魷肉餅煲仔飯
臘味滑雞煲仔飯