2019-06-19
稍后又飛去台灣玩呀! 耶! \(^0^)/去台灣之前, 止止引, 食住香港嘅台灣菜先!友人話食台灣菜可以試試古早味, 咁…. 就去古早味頂頂台灣引先!首先, 由餐廳店名, 去到內裡環境, 感覺日本風比台灣味強, 正路嘅…. 台灣本土都有好強日本味嘛!打開menu, 好多台灣小食提供! 重有我嘅最愛滷肉飯!上枱鹽酥豆腐, 鹽酥雞軟骨, 蚵仔酥, 麻油炒腰花, 藥燉鳥骨雞湯同滷肉飯, 相信夠頂住引.鹽酥豆腐其實等同香港嘅椒鹽豆腐, 豆腐外脆內幼軟, 唔錯.鹽酥雞軟骨用嘅炸槳, 不論外表顏色同口感, 同一般炸槳唔同, 顏色較淡黃色, 口感比平時食開嘅較脆口, 滿意.蚵仔酥係第一次食, 以為外皮用雞軟骨同一個炸槳, 原來係唔同喎, 由哩點可以睇得到廚房師傅幾噤有 heart. 蚵仔肉極之嫩滑, 同香脆炸槳一齊放入口感覺好神奇, 先香脆後嫩滑, 夠特別.其實麻油炒腰花係友人點, 我估腰花係豬腰, 而自己好少食, 所以只食一兩件, 食落比較爽口同彈牙,無話煮得過火,反而腰花上有我中意嘅蔥!D蔥段吸收咗芡汁更正,我專攻蔥段,朋友食腰花,食哂!睇D旅遊節目介紹魯肉飯同滷肉飯嘅分別, 睇完都唔係好明,
去台灣之前, 止止引, 食住香港嘅台灣菜先!
打開menu, 好多台灣小食提供! 重有我嘅最愛滷肉飯!
鹽酥豆腐其實等同香港嘅椒鹽豆腐, 豆腐外脆內幼軟, 唔錯.
睇D旅遊節目介紹魯肉飯同滷肉飯嘅分別, 睇完都唔係好明, 我中意豬肉係一半肥一半瘦, 太瘦口感好鞋, 味道帶甜, 飯粒有豬油氣, 古早味嘅滷肉飯都達標, 同我係基隆廟口夜巿食嘅滷肉飯味道有9成相似! 好味! 爆分!
古早味重有包廂房提供, 係一班朋友吹水好地方, 所以下次會黎攪群聚!