2022-01-06
屋企總會有一大包老媽拌麵係廚房,特別係蔥油拌麵,蔥油拌麵係我老母既最愛🥰。今日經過旺角既The Forest先發現老媽拌麵開左分店,剛好今日同老母出街,順便試下老媽拌麵專門店嘅其他食物。旺角分店面積幾大,樓底高,空間感十足。- 老媽袐製麻辣鍋🥘一人鍋係期間限定,個人認為材料多於一人份量,材料包括麻辣鴨血、麻辣豆腐、豬肉丸、蟹子丸、魷魚、肥牛等等😋。肥牛肥瘦均勻,吸收左麻辣既精華變得更惹味。另外仲有關廟麵,口感煙韌彈牙,而且煮好耐都唔會變得淋晒。- 魷魚圈滷肉飯賣相幾精緻,仲有半隻溏心蛋同紫菜作點綴。滷肉飯同我想像中有啲出入,滷肉係一大件並非一粒粒🤔。至於魷魚口感彈牙,不過醬汁比較少。- 炸大雞扒雞扒好大份,外皮炸到好酥脆,肉質都多汁嫩滑。- 高麗菜豬肉水餃🥟水餃總共有七件,外形非常飽滿,證明入面餡料豐富,而且好多汁!- 冬瓜檸檬味道唔算太甜,飲完非常開胃。- 仙草凍奶茶雖然冇得選擇甜度,但飲落都唔會好甜。奶味香濃,仙草凍份量足夠👍🏻。除左拌麵之外,老媽拌麵嘅火鍋、水餃、炸雞扒都唔錯,價錢都公道。如果老媽拌麵開喺我屋企樓下,老母一定日日光顧🤣
旺角分店面積幾大,樓底高,空間感十足。
- 老媽袐製麻辣鍋🥘
老媽袐製麻辣鍋
另外仲有關廟麵,口感煙韌彈牙,而且煮好耐都唔會變得淋晒。
- 魷魚圈滷肉飯
魷魚圈滷肉飯
- 炸大雞扒
雞扒好大份,外皮炸到好酥脆,肉質都多汁嫩滑。
炸大雞扒
- 高麗菜豬肉水餃🥟
高麗菜豬肉水餃
- 冬瓜檸檬
味道唔算太甜,飲完非常開胃。
冬瓜檸檬
- 仙草凍奶茶