2015-05-24
其實蓮香食晚飯都算幾平嘅,菜式都尚算見得下大場面,免開瓶費免茶免加一。佢話佢老字號唔厄人錢我都信嘅,不過我想佢明碼實價出返張單俾我睇佢唔肯出姐…話說我book位總共打咗3次電話,先有人得閑理我,預訂菜式嘅時候總共打左4次電話,每次都係同我講話唔得閑呀!你遲啲再打嚟啦!仲未計有一次打無人聽嘅!話說有好多菜式都要預訂,我book咗三圍枱佢叫我落$1500訂,我叫經理寫埋成圍檯張菜單出來囉,佢話好忙啊,依家唔得閑寫,你自己記低左就得啦!咁我咪自己記低囉!我一直都唔知蓮香樓有咩雞好食,冇諗過叫雞,就係個經理問我要菜膽雞定貴妃雞,介紹我話佢哋嘅貴妃雞好食,咁我咪話每圍要一隻貴妃雞囉!都唔係我自己主動話要雞架啦!點知去到食果晚佢話冇同我落到訂,咁好啦,由於係我嘅記憶中係應該每台有一只雞嘅,咁我都係睇下我自己記錯定點check下單,想知道每一道菜嘅價錢,佢竟然答我「冇個喎!你哋三圍枱咁樣食冇得逐樣菜式出單個喎!」仲要好大聲,唔知佢咩原因要咁大聲講嘢!我班朋友都以為發生咩事?我唔明白點解唔可以用電腦出番單呢?就算你唔識用電腦你係咪逐個餸解釋比我聽幾多錢囉!點解要咁大聲係兇我先呢?埋單時我只表示想che
我唔明白點解唔可以用電腦出番單呢?
埋單時我只表示想check 「貴妃雞」有否計錢,希望他出一張電腦計算每項菜式的單。但他們最後也沒出電腦計算單,只給我幾個看不明總數,再加句「我們老子號不騙人的」!
我個人喜歡「數目要分明」,為什麼不可出電腦單寫好每味菜的價錢??所以和他爭辯了一輪,最後佢都係冇做到我想要嘅嘢,但係我費事嘥時間嗰少少錢就算啦!但係我覺得依家香港嘅社會,消費者係有權清楚知道自己寫嘅消費咖嘛?
一句話老字號唔呃人錢,但你又唔開單,
咁有咩證明呢?
不過,儘管最後他堅持沒電腦單,但今晚其實已經很平,每人$150到。
本來我哋預咗錢去俾貼士架,但係因為佢哋嘅態度我啲朋友都叫我唔好俾啦!
我有啲朋友其實第一次幫襯嘅咋,不過應該唔會有第二次囉!
講返菜式:
金針雲耳牛𦟌煲
金銀蛋豆苗
荷葉飯
西米焗布甸
每樣菜式幾錢我唔知架,連佢哋都唔比我知我都唔去查考啦,反正都唔係好貴姐費事晒精神!
係咁多道菜式入面最難食嘅係金錢雞,我食過新蒲崗得龍大飯店嘅金錢雞係好好食嘅,有蜜糖嘅甜味叉豬潤有肉汁,肥豬肉都好爽,但係蓮香個啲叉燒乾爭爭冇蜜糖味好難食,肥豬肉竟然係好難咬得開嘅!
最多人讚嘅餸係釀魚,外皮皮脆。不過我唔鍾意佢入邊嘅碎骨。
我覺得呢一間酒樓唯一可取真係免開瓶費囉!食物方面冇乜特色,大把傳統酒樓正好食過佢,佢只不過去就去中環商業區啫!
另外值得一讚嘅係,我哋訂咗三圍枱,佢唔使我哋去到再等。