2019-06-02
2023 瀏覽
成班屋企人gathering,有人提議不如食海鮮,最熱門嘅幾個地方都各有擁護,最後由長老揀左布袋澳到食,於是上網睇下有咩選擇,其中發記比較老字號,咁就呢間啦。呢到可以揸車,只要提早交車牌號碼比酒家就可以留位,食完就有張泊車紙交返比管理員就唔洗比錢呢間酒家嘅海鮮係即揀即秤即煮,所以都幾生猛新鮮,揀好就坐低等食等食海鮮期間叫左碟沙薑雞腳食,沙薑汁唔會太鹹,雞腳亦軟硬剛剛好,最啱發口痕時𡁻下白灼蝦係鮮味,一d都唔梅,灼嘅時間剛剛好,好彈牙豉椒炒蟶子皇,個個都讚個師傳好野,蟶子炒得唔老,仲好爽,好容易咬,唔會成條橡膠蒜蓉粉絲蒸扇貝,影嘅時候得返細半碟,因為一上枱已經個個搶住食,都係果個形容詞,鮮,但我最欣賞係個蒜蓉,預先調左味先落碟蒸,唔會搶左扇貝嘅鮮味上湯龍蝦伊麵又係一貫新鮮彈牙,伊麵唔係比一patpat嘅芡汁張住,亦唔會淋晒一夾就斷椒鹽瀨尿蝦好正,瀨尿蝦好食唔洗講,椒鹽炒帶微辣,好惹味最後係花雕蟹蒸蛋,我最鍾意係食個蛋,充滿蟹味又有淡淡花雕香,送飯真係一流,可惜已經飽到食唔落,而食蟹時亦有酒香味,味道好豐富總括黎講,呢到雖然地點遠d,無冷氣,但有好多把牛角扇,夠晒地道,同西貢碼頭果d真係無
白灼蝦係鮮味,一d都唔梅,灼嘅時間剛剛好,好彈牙
椒鹽瀨尿蝦好正,瀨尿蝦好食唔洗講,椒鹽炒帶微辣,好惹味
總括黎講,呢到雖然地點遠d,無冷氣,但有好多把牛角扇,夠晒地道,同西貢碼頭果d真係無得比