2008-07-19
美利堅 是一間老字號, 細細個就去的, 已前灣仔道也有一間, 多去這邊, 但關了後就去駱克道, 其實這間有點吊腳的首選一定是 童子雞, 因為每次都叫, 可以一開四, 也可以全隻上, 任君喜歡, 其實不是真的特別好味, 只是有感情, 還有用手拎起一隻雞, 有滿足感(細時的感覺, 現時好似滿口油了)依然保持水準: 蒽爆牛肉, 因為大蒽真的好多, 放在鐵板上, 加醬汁, 發出"吱吱"聲, 將蒽味也帶出來(但要緊記, 遠離桌面一點, 否則返屋企後, 要大洗)酸辣湯, 好似現在的辣味不夠, 要自行加好多辣油及醋, (伙計說, 因為每個人改了口味, 所以淡一點, 就由客人加辣油及醋)炒拉麵, 改善了, 因為已前好多油, 今次油真的少了好多, 但都要熱吃呀, 因為凍了好硬, 麵條黏成一堆呀甜品, 荳沙餅, 就是要等的, 因為每次都要等, 是即時煎呀, 這個真的, 上桌好熱, 好依韌, 不甜