2017-04-18
之前行過銀杏館都想試,不過午餐成舊水又好似貴左d,最近見到佢有個$268晚餐,好抵甘喎!呢間社企餐廳係比長者工作的,咪睇佢地個個年紀大,其實佢地不知幾靈活,我懷疑其中一個以前做Sales添,當見到你個樣好似有d懊惱唔知揀咩好(個餐都真係幾多野揀),老友記就top sales上身,行埋黎介紹一番。最終我地揀左前菜係韓式炸雞,老友記話出面少有(佢岩!),主菜揀左個石頭飯同漢堡包。先黎個無得揀既粟米湯,真係用粟米打蓉煮的,新鮮!至於個韓式炸雞食落唔似食齋菜,韓式辣醬包住粒麵根,灑上大量芝麻,辣辣地,幾惹味!個石窩飯勁滿,老友記好醒甘拎埋隻碟比我筆起d餸,上面既肉碎又係唔似齋,似真肉碎,而且好多餸,啖啖都係餸;至於個漢堡,塊肉有d似麥香雞,唔知係大豆做既關係,定還是用花生油炸過,食起上黎好大陣花生香,但就有點油膩。咪睇佢呢個二人餐,兩份主菜都好大份下,2個人係捧住個肚走人,晚餐$268絕對抵食,而且班老友記話頭醒尾,係愉快既一餐!