2022-08-09
今次主要講下餐廳既服務質素。雖然係街坊酒樓,但係希望唔好當人羊古。星期日我阿媽生日,為咗方便啲親戚,就求其去咗一間酒家慶祝生日。親戚表示啲嘢幾抵食,好大份,所以叫咗個9xx加100(公眾假期及星期六日)既燒鵝套餐半席6人餐,8個人食。一去到大概5分鐘即刻有位。1. 叫完個餐,侍應都即刻問我哋飲啲乜嘢,但我哋當時未決定就同佢講等等。未夠2分鐘,隨即再問,我哋還未人齊,轉頭再落,待應勁之不耐煩。2. 然後部長就過咗嚟同我哋講話今日咁啱冇晒燒鵝,轉個燒味拼盤好唔好。媽媽同佢講,都可以但始終燒鵝係貴啲,可唔可以整到個拼盤靚啲同埋想要叉燒。部長當然話冇問題啦。最後嚟咗個切雞鵝翼燻蹄海蜇拼盤,不單止冇叉燒,仲要我地個餐本來就有燒雞,仲比個切雞!!???? 3.媽媽勁嬲,同佢講話都係退咗佢。佢冇直接回應問題,佢淨係話不如免收茶介,就走左。我哋就睇返套餐個Menu,原來套餐本來就係免茶介。4.媽媽仲更嬲,拎住個單張搵部長,點知部長見到佢就掉頭走啦。換咗個經理,了解情況後,送8個壽包,同換咗個芝士大蝦伊麵俾我哋( 本來套餐嘅係上湯大蝦伊麵),先平息左壽星婆嘅脾氣。其實以街坊酒樓嚟講,食物質素唔算差,個紅
其實以街坊酒樓嚟講,食物質素唔算差,個紅燒翅我都覺得好唔錯,以呢個價錢嚟講條魚都幾好食。
但係服務質素來講就真係好一般,得過且過,希望酒樓正視。