2021-08-18 32 瀏覽
今日同屋企人去將軍澳一齊食野,經過The Pizza Pig見到好多人,而且仲聞到好香既味道,所以我地就揀呢間餐廳食野😆餐廳都有幾多客人,所以我地都等咗一陣。入到去睇下個menu,見到有好多野食,店員好好人咁同我地介紹有咩好食😋Steamed Clams $248呢個係一個蒜辣白酒煮蜆,可以揀要small size 或者 large size。佢既份量都幾多,而且每粒蜆都好大隻,蜆肉都係大大粒🥰又唔會食到有沙,仲有甜甜地既味道。牛油同蒜味好濃,可以見到每粒蜆既上面都有好多蒜粒係上面。上菜時仲會有麵包俾你點住啲蜆汁一齊食,配埋麵包一齊食就更加好味。唯獨係佢唔夠辣味,如果辣啲就更加正同吸引啦😍Mexican Shrimp $198呢個pizza好大塊,有15吋長,上面仲有好多材料🍕上菜時見到都覺得好大塊,足夠俾好多人食。呢個Pizza 係比較辣既,因為佢係辣蝦芝士薄餅,仲加咗芫荽辣蕃茄醬。上面既材料都好豐富,有水牛芝士、車打芝士、鮮蝦、牛油果醬同蕃茄沙沙。鮮蝦咬落去幾爽,幾新鮮🦐兩種芝士都係鹹鹹地,配埋牛油果醬就帶少少中和番。加埋蕃茄沙沙仲可以提升到口感層次,因為啲小蕃茄仔係有少少爽爽地既

Steamed Clams $248

Mexican Shrimp $198
呢個pizza好大塊,有15吋長,上面仲有好多材料🍕上菜時見到都覺得好大塊,足夠俾好多人食。呢個Pizza 係比較辣既,因為佢係辣蝦芝士薄餅,仲加咗芫荽辣蕃茄醬。上面既材料都好豐富,有水牛芝士、車打芝士、鮮蝦、牛油果醬同蕃茄沙沙。鮮蝦咬落去幾爽,幾新鮮🦐兩種芝士都係鹹鹹地,配埋牛油果醬就帶少少中和番。加埋蕃茄沙沙仲可以提升到口感層次,因為啲小蕃茄仔係有少少爽爽地既口感🍅整體嚟講呢個pizza係偏濃味既,如果想試下辣辣地既芝士pizza,可以試下呢個👍🏻

Pork Sausage Orecchiette Ragu $168
佢係一個意大利香草辣肉碎貓耳朵粉,特色之處係貓耳朵粉,佢既貓耳朵粉既口感就係有少少硬既,當然你可以叫店員幫你整淋身啲😆份量都幾多之餘,佢既肉碎都係一樣咁多,所以每啖都唔會好乾。另外,上面仲有好多芝士,可以令到佢既味道昇華,因為芝士有少少鹹味。食完呢個貓耳朵粉都比較飽,同朋友share一齊食就啱晒👏🏻

Chocolate Orange Brownie $88
呢個甜品幾得意,係用杯裝既,幾有驚喜。上面有啲朱古力奶沫同海鹽,味道甜甜地,仲有少少鹹味,幾特別🍫中間係雪糕嚟既,而下面係朱古力蛋糕,總共有3種層次。夾埋一齊有幾夾幾好味,而且因爲佢有啲海鹽係上面,所以食完都唔會話好飽😋

Passion Apple $58
佢係一杯熱情果蘋果特飲,呢杯飲品賣相幾靚,而且仲有好多材料係入面🍹有熱情果、蘋果、桃同士多啤梨。味道酸酸甜甜,好開胃,而且仲好凍,夏天飲就真係好fit🥰

Oreo Madness $72
佢係一杯Oreo曲奇朱古力忌廉奶昔,都幾大杯🍫朱古力味幾濃,上面仲有好多cream同Oreo曲奇餅。飲落去鄶可以食到少少朱古力碎同沙冰,夠晒凍之餘飲落都幾好味🤤